"NOVOSTI" U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: DPS napao Mandića zbog intervjua koji je dao našim novinama

V.K.

27. 11. 2023. u 18:16

PREDSEDIK Skupstine Crne Gore Andrija Mandić odgovorio poslaniku Andriji Nikoliću koji je imao zamerke na njegov intervju koji je dao za „Novosti“.

НОВОСТИ У ЦРНОГОРСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: ДПС напао Мандића због интервјуа који је дао нашим новинама

V.K.

Poslanici Skupštine Crne Gore raspravljali su danas o izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i imovine koji je parlamentarna većina predala Skupštini 11.novembra. Na dnevnom redu se našao rebalans budžeta za ovu godinu i predlog odluke o mogućem zaduženju.  Popis stanovištva tebalo je da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je Vlada Milojka Spajića odmah po izboru odložila za period od 30. novembra do 15.decembra. Odluka je usledila nakon što je deo opozicije predvođena Demokratskom partijom socijalista i nacionalnih saveta to tražio, poručujući da trenutno nema uslova za sprovođenje popisivanja, jer nije, između ostalog, obezbeđena  kontrola procesa. Neke od partija najavljivale su i bojkot, opstruirajući rad popisnih komisija na čijem su čelu njihovi predstavnici.

Iako je popis trebao da bude tehničkog karatketra, ono je i dalje isključivo političko opterećuje i  duboko deli Crnu Goru. Odgovarajući DPS-ovom poslaniku Andriji Nikoliću  koji je imao zamerke na njegov intervju dat za „Novosti“, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je saopštio da kada se završi popis i ztvrdi da je neki jezik najbrojniji –da treba život upodobiti u najvišem pravnom aktu.

-Ja sam dao intervju  važnom dnevnom listu iz Srbije i kazao da kada se završi popis, i utvrdi se da je neki jezik najbrojniji u Crnoj Gori  i da treba otvoriti dijalog kao što je normalno, i život upodobiti sa onim što se nalazi  u najvećem pravnom aktu u zemlji. Ne mislimo ni na kakvo nasilje, ne mislimo ni na kakvo čudo.  Ali ako se utvrde neke činjenice, kao što ste vi i vaši prethodnici utvrdili u jednom vremenu, koji su 1992.pisali Ustav u kojem piše da je službeni jezik srpski, tako je stajalo da ste se zalagali za zajedničku državu sa Srbijom, a onda za nezavisnu Crnu Goru. Ako se na popisu utvrde neke činjenice, svakako da mi koji dolazimo iz srpskog naroda  ne želimo i nemamo čak ni dovoljno poslanika da sami to promenimo, ali ako možemo sa vama da ostvarimo dijalog i ako budete vrednovali te činjenice da i ona jezik kojim govori najveći  broj ljudi u Crnoj Gori da bude službeni - kazako je Mandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)