REFORMA SPREČAVA ODLIV LEKARA Privatni sektor ozbiljno preti javnom zdravstavenom sistemu u Crnoj Gori

I. D. S.

06. 07. 2023. u 11:28

NEHUMANOST, bezličnost i neempatičnost dovele su crnogorski javni zdravstveni sistem do dna, ocenjuje Vladimir Dobričanin, hirurg i poslanik Ujedinjene Crne Gore. Dok se u privatni sektor ulaže u opremu i kadar, u državnom je sve manje lekara, a da bi se odliv stručnjaka sprečio, a pacijenti bili zadovoljni kvalitetom usluge neophodna je temeljna i kompletna reforma, poručuje doktor.

РЕФОРМА СПРЕЧАВА ОДЛИВ ЛЕКАРА  Приватни сектор озбиљно прети јавном здравставеном систему у Црној Гори

Fond zdravstva u Podgorici , Foto fzocg.me

Iz Sindikata zdravstva, po ko zna koji put, apelovali su na nadležne da se krene sa oživljavanjem javnog zdravstva, poručujući da privatni sektor ozbiljno preti javnom zdravstvenom sistemu. Kako ističu, privatne ustanove ulažu u sofisticirane i veoma isplative procedure, fokusiraju se na određene delatnosti i dovode eminentne stručnjake iz regiona i sveta. To pravi ozbiljnu konkurenciju javnom sektoru.

Regulisanje rada

DOKTOR Dobričanin napominje da je potrebno i da se reguliše rad u privatnim i javnim ustanovama istovremeno.

- Nije sporno da lekar radi i 80 odsto u privatnom, a 20 odsto u javnom sektoru, ali to bi trebalo definisati unapred - smatra Dobričanin.

- Privatnim ustanovama ne može se zabraniti da rade, ali da se može i mora učiniti da javni sektor bude okosnica pružanja zdravstvenih usluga građanima i da bude bolji od privatnog, da bude dostupan i kvalitetan. Sa takvim odnosom, privatni sektor može da kohabitira, ali ne i da dominira i raste na štetu javnog sektora - istakao je Pavićević.

Sa tim je saglasan i dr Dobričanin, koji dodaje da je neophodno urediti odnose, odnosno napraviti integraciju.

- Na neki način, ograničiti privatnike, a to bi trebalo da pokrene Ministarstvo zdravlja kao krovna institucija. Nije u redu da se privatnim delatnicima dozvoli izgradnja klinike sa dvesta kreveta, pa u tom slučaju odmah možemo da zatvorimo Klinički centar. Nije u redu ni da samo u jednom naselju imamo 10 pedijatrijskih ambulanti, kao što je sada slučaj u jednom podgoričkom naselju - kazao je Dobričanin za "Novosti".

Za neophodnu reformu, ističe, neophodno je da se izmeni svega nekoliko zakona, a među njima i Zakon o zdravstvenom osiguranju i Zakon o pravima pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)