KAKO SU ISTRAŽNI ORGANI POVEZALI KNEŽEVIĆA I MILOVIĆA: Preko hvalisanja na "Skaju" do dokaza o pištolju

Novosti online

24. 05. 2023. u 09:01

ISTRAGA o vraćanju pištolja Miloviću, kako "Dan" saznaje, pokrenuta je nakon spisa koji su Crnoj Gori dostavljeni od Evropola i Francuske putem međunarodne pravne pomoći.

КАКО СУ ИСТРАЖНИ ОРГАНИ ПОВЕЗАЛИ КНЕЖЕВИЋА И МИЛОВИЋА: Преко хвалисања на Скају до доказа о пиштољу

Ljubo Milović, Foto "Libertas pres"

Da je policijski službenik Darko Knežević, kako se sumnja, vratio pištolj kolegi Ljubu Milović istražitelji su otkrili zahvaljujući "Skaj" prepisci ovog odbeglog policajca.

Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", istraga u ovom slučaju pokrenuta je pošto je Evropol dostavio prepisku navodnih pripadnika kriminalne grupe čiji je član, kako sumnjaju istražitelji, bio i Milović. U jednoj od poruka Milović je saučesnicima opisao sporni događaj.

Nakon dostavljanja tih spisa i dokumenata koji su putem međunarodne pravne pomoći pristigli iz Francuske, Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet kako bi se utvrdili detalji.

Kako "Dan" nezvanično saznaje, o spornom vraćanju pištolja nije sačinjena službena zabeleška, već su saslušani pripadnici Interventne jedinice policije, koji su izneli svoja saznanja o tom slučaju. Nakon toga usledilo je hapšenje Kneževića. Prema navodima iz istrage, pripadnici Interventne jedinice policije pretresali su Milovića i još jednog kolegu kada su bili suspendovani zbog otmice konobara koji je radio u Milovićevom lokalu.

Kada je u Upravu policije stigla informacija da je kod Milovića pronađen pištolj, on mu je vraćen, navodno, mimo propisane procedure. O tome čak nije obavešteno ni nadležno tužilaštvo.

Šef uniformisane podgoričke policije Darko Knežević sumnjiči se da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja. Slobode je lišen na radnom mestu, nakon čega je priveden u Specijalno državno tužilaštvo. Na saslušanju je izričito negirao krivicu. Specijalni tužilac mu je odredio zadržavanje do 72 sata, a nakon saslušanja pred sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici pušten je da se brani sa slobode.

Istovremeno, u akciji SDT-a uhapšen je i komandir u Odeljenju bezbednosti Podgorica Dalibor Živković. On je, prema sumnjama SDT-a, u odvojenom slučaju, vratio pištolj drugom kolegi, koji se, makar prema podacima dostupnim javnosti, ne dovodi u vezu sa organizovanim kriminalnim grupama.

I Živković je pred tužilaštvom negirao krivicu, pojašnjavajući da čak nije ni postojala mogućnost da on donosi odluku da licu koje je pretresala Interventna jedinica, o kome god da je reč, bude vraćen pištolj. Takve odluke, bio je izričit, nisu u njegovoj nadležnosti.

I Živković je nakon saslušanja zadržan od strane tužilaštva, ali je pušten posle iskaza pred sudijom za istragu. Sudija je utvrdio da nema osnova da osumnjičeni budu pritvoreni, pa je obojici izrekao meru zabrane sastajanja sa određenim licima.

Crnogorska policija traga za Milovićem koji se sumnjiči da je deo kriminalne grupe koju je, prema sumnjama SDT-a, formirao navodni vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer.

Osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja

Osumnjičene Kneževića i Živkovića istražitelji ne povezuju sa organizovanim kriminalnim grupama.

– Specijalno policijsko odeljenje je, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, lišilo slobode policijske službenike D. K. i D. Ž., zbog osnova sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja i sprovelo ih državnom tužiocu radi saslušanja u svojstvu osumnjičenih – saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva nakon hapšenja Kneževića i Živkovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)