RAD VAN CRNE GORE SKUPO KOŠTA PENZIONERE: Oko 8.000 korisnika srazmernih penzija prima manje od minimalca - 259 evra

I. D. S.

15. 05. 2023. u 12:36

U CRNOJ Gori trenutno je oko 11.000 korisnika takozvanih srazmernih penzija, onih koji su radni staž stekli u više država. Prema nezvaničnim podacima oko 8.000 njih, kada se saberu primanja iz svih država koje im uplaćuju deo penzije, mesečno prima manje od 259 evra, koliko iznosi minimalna penzija u Crnoj Gori.

РАД ВАН ЦРНЕ ГОРЕ СКУПО КОШТА ПЕНЗИОНЕРЕ: Око 8.000 корисника сразмерних пензија прима мање од минималца - 259 евра

Foto Novosti

NVO Akcija za socijalnu pravdu pripremila je predloge izmena Zakona o PIO, kojim bi konačno trebalo ispraviti nepravdu prema hiljadama njih koji mesečno primaju manje od minimalca. Ipak, predlog će čekati novu Vladu.

Prema podacima Fonda PIO, koje je predočila NVO, najniži iznos srazmerne penzije u Crnoj Gori u februaru bio 3,18 evra, a najviši 1.005. Kako navode u toj organizaciji, prema zvaničnim pokazateljima, minimalna penzija u Crnoj Gori je nešto manja od 260 evra.

- Međutim, nije poznato koliko je penzionera imalo ukupno mesečno penziono primanje ispod tog iznosa, odnosno kada se saberu crnogorski i deo penzije iz druge države, koji dobijaju - rekli su iz ASP.

Iznose sami da dokazuju

MINISTAR finansija Aleksandar Damjanović najavio je nedavno da će za korisnike srazmernih penzija morati da se nađe sistemsko rešenje. Ipak, nakon par meseci, o tome nema više govora. Kako je tada pojašnjeno, jedna od varijanti je bila da penzioneri sami dokazuju da je zbir svih njihovih primanja niži od najniže penzije u Crnoj Gori, a da bi zatim dobijali poseban iznos naknade koji bi bio razlika između minimalne penzije i zbira njihovih primanja.

Oni su naveli da su iz Fonda PIO javno saopštili da nemaju evidenciju koliko je penzionera koji imaju stvarno mesečno primanje ispod tog iznosa, jer tvrde da nemaju podatke o iznosima dela srazmerne penzije iz drugih država.

- Na taj način su penzioneri kojima je ukupna penzija, sa svim srazmernim delovima, ispod minimalne praktično diskriminisani u odnosu na ostalu populaciju najstarije dobi, a u javnosti su česti apeli da se država pozabavi njihovim statusom - navode iz ASP.

Da je ova grupa crnogorskih penzionera diskriminisana govori i to da ih je zaobišla većina pomoći koju su u prethodnom periodu dobijali najstariji stanovnici sa minimalnim primanjima. Jedan takav primer je i isplata jednokratne pomoći od 150 evra za one koji imaju minimalne penzije, a koje je obezbedila Evropska unija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna