PROTEST NEKADAŠNJIH RADNIKA PRIVATIZOVANOG DELA LUKE BAR: Vlasnik nije uplaćivao poreze i doprinose, penzije primaju manje

B. DABIĆ

17. 02. 2023. u 14:40

OKO 100 nekadašnjih radnika preduzeća Kontejnerski terminal i rasuti tereti, današnja Port of Adria, protestvovali su danas ispred upravne zgrade preduzeća.

ПРОТЕСТ НЕКАДАШЊИХ РАДНИКА ПРИВАТИЗОВАНОГ ДЕЛА ЛУКЕ БАР: Власник није уплаћивао порезе и доприносе, пензије примају мање

Foto: B.D.

Nekadašnji radnici, danas većina u penziji istakli su da svoja prava traže 12 godina. Oštećeni su, jer  većinski vlasnik preduzeća nije uplaćivao doprinose i poreze, te su njihove penzije manje od 10 do 50 evra.

Brine ih, kako su kazali, I najava da država otkupi ovo preduzeće, te se sudski sporovi još više  odugovlače.  Prema rečima okupljenih oko 500 nekadašnjih radnika ima potraživanja jer su, kako ističu, oštećeni.

0Zbog toga će se, po ko zna koji put, obratiti vlasniku, turskoj kompaniji Global Ports koja je većinski vlasnik akcija PoA, Vrhovnom državnom tužilaštu, Sudskom savetu, te Upravi prihoda i carina.

– Svim institucijama u Crnoj Gori smo se obraćali: Vladi, Poreskoj upravi, sudovima, menadžmentu. Poveli smo sudski postupak i dobili prvu sudsku presudu, po ovom osnovu u četvrtom mesecu 2015. godine   . Međutim, sudovi odugovlače postupke. Za punih osam godina, jedna trećina sporova je rešena – kaže Jovana Lukić dodajući da će se obratiti i Državnom tužiocu.

  Lukić je zabrinut, jer “sudovi odugovlače postupke. Za punih osam godina, jedna trećina sporova je rešena”.

Imamo dva dokumenta, pokazaćemo da smo još 2012. godine tvrdili da se nezakonito vrši obračun plata, poreza i doprinosa. Imamo dokument, da smo se obratili i Osnovnom državnom tužiocu i da je tada utvrđeno da nezakonitosti nema, što demantuju sudske presude. Zbog toga što je neko donosio nezakonite odluke  samo kamate su pet miliona, u našu korist- dodaje Lukić.  On  objašnjava da se radi o “ukupno petnaest miliona evra. Oko pet miliona, ili jednu trećinu, su nam isplatili

Slavica Radović ističe da su se okupili zbog toga što zakon nije ispoštovan.

– Nije nam isplaćena razlika koeficijenta za 2009. i 2010. godinu, niti za januar 2011. godine, do prestanka rada. Koeficijent se obračunavao 74, a trebalo je 90. Kolektivni ugovor Portof Adrie istekao je 30.septembra 2010. godine. Dve presude su donešene u našu korist u januaru prošle godine za oko 180 radnika, a ima nas oko 500 koji traže potraživanja. Mi smo ovde da podsetimo na ovaj problem, tim pre što će sada POA da preuzme Vlada i da uputimo zahtev da se naša prava ispoštuju- ističe ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)