MINISTAR POLJOPRVREDE VLADIMIR JOKOVIĆ: Ambicija je maslina po glavi stanovnika

B. DABIĆ

29. 01. 2023. u 17:10

AKTUELNI ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Crnoj Gori Vladimir Joković je mišljenja da treba povećati zasade u maslinjacima.

МИНИСТАР ПОЉОПРВРЕДЕ ВЛАДИМИР ЈОКОВИЋ: Амбиција је маслина по глави становника

Foto: Biljana Dabić

Ambicija ministarstva  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je da  Crna Gora ima stabala maslina koliko i stanovnika. Trenutno po toj računici ministra poljoprivrede fali još oko 13.000 stabala

Ministar  Vladimir Joković nakon otvaranja poljoprivredno- turističke manifestacije Maslinijada 2023. U Starom Baru kazao je da  je za poljoprivredu iz budžeta opredjeleno oko 53 miliona evra što   najveći agrobudžet u istoriji Crne Gore. Poljoprivrednici će imati na raspolaganju i sredstva, 23 miliona evra, iz IPARD III programa.

- Očekujemo da će sveukupna izdvajanja biti značajno uvećana, kazao je Joković.

Foto: Biljana Dabić

Tekst potpisa

Na pitanje  koliko će sredstava iz Agrobudžeta biti opredelo za maslinarstvo, Joković je odgovorio da raspodela  sredstva u Agrobudžetu još nije završena.

-Biće  završena kad obiđemo svaku opštinu i vidimo potrebe, usaglasimo mere, koje će se mere kandidovati  za šta i koliko će se sredstava opredeliti. Verujem da ćemo sa našim poljoprivrednicima to dogovoriti, kazao je ministar Joković

Maslinari iz Bara često su imali zamerku da se  ne izdvaja dovoljno sredstava iz agrobudžeta za maslinarstvo.

- Mnogo je poljoprivrednih kultura koje su zastupljene u Crnoj Gori. Damo sedam osam miliona za staračkne naknade, pa subvencije za mleko ...svima je malo. Suština je da mi sredstva  na  najbolji način podelimo. Ono što je velika šansa svih maslinara i za preradu i proizvodnju jeste da apliciraju za sredstva iz  IPA fondovima gde mi samo za ovu godinu imamo na raspolaganju 23 miliona evra pomoći za poljoprivredu.  Verujem da je to šansa. Kod nas se kaže u Pivi - tri Bogom blagoslovena zanimanja su pčelarstvo, vinogradarstvo i maslinarstvo i zaista jesu, ocenio je Joković.

Foto: Biljana Dabić

Tekst potpisa

Prema rečima ministra poljoprivrede, u Crnoj Gori ima oko 489.000 maslina i prelepo bi bilo da se zasadi još pa da bude za svakog građanina Crne Gore koja za sada ima 625.000 stanovnika, za svakog građanina maslina. Koliko stanovnika Crne Gore toliko i maslina.

-Dakle, ministarstvo pomaže sve što je u našoj  moći, imamo  ozbiljno razumjevanje za maslinare i stalnu komunikaciju, naveo je Joković.

Foto: Biljana Dabić

Tekst potpisa

Kuća maslina

Poslednjih godina neizostavno pitanje je o Kući maslina. Prethodni premijer Zdravko Krivokapić u aprilu prošle godine  je otvorio objekat, međutim „centar maslinarstva Crne Gore“ još nije  stavljen u funkciju. Kada će  Kuća maslina u Starom Baru biti u funkciji?

-Razgovarali smo sa predsednikom Opštine Bar  da ovaj prelepi objekat koji je ministarstvo izgradilo Kuću maslina,  stavimo u funkciju. Verujem da će vrlo brzo Kuća maslina biti opremljena. To nije neka investicija. Za sledeću sedmicu smo dogovorili sastanak u Podgorici sa čelnicima Opštine Bar  da bi dogovorili dalje korake. Mi ćemo najverovatnje to u dogovoru predati Opštini Bar da rukovodi i upravlja Kućom maslina koja će biti Kuća svih maslinara. Ne smemo dozvoliti luksuz da objekat ne bude u funkciji, kazao je  ministar Joković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju