OSTATI ČOVEK I DOK STOJIŠ NA IVICI PROVALIJE: Nikšićanin Duško Koprivica smestio svoj radni vek među korice dela "Život na ispitu"

V. Kadić

13. 11. 2022. u 02:20

JEDNA uspešna karijera, koju su pratila brojna iskušenja, strahovi, radosti, tuge, različiti podvizi, završena je početkom ove godine - 2. januara, da bi potom krenula druga, možda i teža - pisanje knjiga.

ОСТАТИ ЧОВЕК И ДОК СТОЈИШ НА ИВИЦИ ПРОВАЛИЈЕ: Никшићанин Душко Копривица сместио свој радни век међу корице дела Живот на испиту

Foto Privatna arhiva

Ceo svoj radni vek u policiji i uniformi Nikšićanin Duško Koprivica smestio je između korica autobiografskog dela "Život na ispitu" i već pobrao pozitivne kritike.

Zapravo, kroz naslov se prožima njegov život u veoma teškoj i odgovornoj profesiji. Uvek je morao biti na ispitu i na ivici provalije. Daleke 1977. godine je kročio u Sektor za bezbednost saobraćaja i "omirisao" novi život koji će mu doneti mnogo izazova. Kasnije je obavljao poslove inspektora za suzbijanje kriminaliteta, komandira i načelnika Centra bezbednosti, koordinatora posebnih jedinica policije, kao i najodgovornije poslove u sedištu Uprave policije Crne Gore. Ostao je do kraja operativac, policajac "do korica", nagrađivan brojnim odličjima i priznanjima. Ogromno iskustvo koje je sticao do poslednjeg radnog dana sada kroz objavljenu knjigu prenosi onima kojima je služio - građanima.

- Jedna dimenzija mi je uvek bila prioritet - da i u teškim iskušenjima, a bilo ih je mnogo, ostanem čovek. Da li sam u tome uspeo, na drugima je da sude - kaže on za "Novosti".

Mnogo je izazovnih trenutaka bilo u karijeri, a među njima su i dešavanja u Podgorici u vreme kada je 2019. usvojen sporni Zakon o slobodi veroispovesti, koji je kasnije izazvao revolt sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske i vernog naroda.

Foto Privatna arhiva

Prema njegovom svedočenju, naredba da se okupljeni građani odmah uklone, na svu sreću nije sprovedena. Episkop Joanikije je upoznao prisutne da je usvojen, kako je rekao, "sramni zakon" , ali je pozvao okupljene da se mirno raziđu i pođu u Hram. Paroh Šćepanović je zamolio građane da očiste prostor gde su boravili, a zahvalio se policiji uz komentar: "Niste nas ni mrko pogledali". Sve je prošlo bez ijednog incidenta, zapisao je Koprivica.

Zabeležio je on događaj iz 1992. godine i "susret" sa mladićem koji je došao pred policijsku zgradu sa bombom u rukama, preteći da će bombu baciti na zgradu policije ako mu brat ne bude pušten na slobodu.

- Upozoravam ga da ne pokušava da uđe u stanicu, jer mu brata neću pustiti makar "lećeli oba u vazduh". Nudim mu da ga vozilom povezem van grada gde bismo aktivirali bombu. On to odbija i odlazi. Na moje insistiranje obećava da će se vratiti i javiti u policiju. Tako je i učinio. Na kraju brata smo mu pustili, a njega zadržali i procesuirali - naveo je Koprivica.

Recenzent, novinar Budo Simonović, kaže da upravo ovakve knjige imaju nemerljivu važnost kao poruka i poduka, da čovek nikad ne sme smetnuti s uma da je život jedan, kratak i ograničen, da svakog dana mora razmišljati o onom sudnjem, poslednjem, o uspomeni i bremenu koje ostavlja potomstvu.

- Duško Koprivica očigledno to nikad nije zaboravljao. Naprotiv - poručuje Simonović.

ZNAMENITA PORODICA

ZAVIČAJ Koprivica su Banjani kod Nikšića, a po predanju potiču od Jelene, ćerke kneza Lazara. Koprivice su davale istaknute junake i borce, glavare, plemenske vođe, naučnike, privrednike, pisce, umetnike i preko trideset sveštenika! Najčuveniji je Arsenije IV, zvani Šakabenta, koji je dobio ime po koprivičkom zaseoku Šake. Duškov deda Risto bio je učesnik balkanskih, Prvog i Drugog svetskog rata, nosilac "Zlatne medalje Obilića" i drugih odličja. Njegov brat Anto poginuo je u pljevaljskoj bici 1941. Otac Duška Koprivice, Đoko, jedno vreme je radio u MUP-u, odlikovan je sa dva ordena za hrabrost, medaljom za hrabrost i sa tri ordena i medaljom zasluga za narod.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri