KATASTAR ODBIO ZAHTEV: Ne daju da Vlašku crkvu i svetinje na LJubotinju upišu kao imovinu Mitropolije

M. SEKULOVIĆ

11. 11. 2022. u 12:54

UPRAVA za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Cetinje, kao prvostepeni organ, postupajući u predmetu po zahtevu Mitropolije crnogorsko-primorske za upis prava svojine iz prava korišćenja na katastarske parcele upisane u LN broj 3593 KO Cetinje I i 413 KO Ljubotinj 1, donela je rešenje kojim se odbija zahtev MCP kao neosnovan.

КАТАСТАР ОДБИО ЗАХТЕВ: Не дају да Влашку цркву и светиње на Љуботињу упишу као имовину Митрополије

Foto Prestonica Cetinje

Radi se o parcelama na kojima se nalaze Vlaška crkva i pripadajuće groblje na Cetinju, odnosno crkve na Ljubotinju sa pripadajućim grobljima.

Ovo je saopšteno iz Prestonice Cetinje, odakle naglašavajuda se u konkretnom slučaju Mitropolija crnogorsko-primorska obratila Upravi za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Cetinje zahtevom od 6. juna 2022. godine, za upis prava svojine na parcelama iz LN broj 3593 KO Cetinje I i 413 KO Ljubotinj 1 ''koja, faktički, predstavljaju gore navedene crkve i njihova pripadajuća groblja''.

-Područna jedinica Cetinje Uprave za katastar i državnu imovinu podneti zahtev dostavila je na izjašnjenje Prestonici Cetinje, odnosno Direkciji za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prestonice Cetinje. Direkcija za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prestonice Cetinje je podneskom br. 07-421/22 – 1090/3 od 9. avgusta 2022. godine jasno ukazala da Mitropolija crnogorsko-primorska nije aktivno legitimisana stranka u ovoj upravnoj stvari, da nije dostavila akt o registraciji i ukazala je na činjenicu da su u navedenim listovima nepokretnosti evidentirani spomenici kulture. Shodno svemu tome Direkcija za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prestonice Cetinje predložila je da se zahtev odbije kao neosnovan. Uprava za katastar i državnu imovinu  - Područna jedinica Cetinje je cenila i ostale dokaze sprovedene u dokaznom postupku i na osnovu svih dokaza donela rešenje kojim se odbija zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske kao neosnovan - kažu iz Prestonice Cetinje.

Oni smatraju ''da je u ovoj pravnoj stvari doneseno zakonito i pravično rešenje i iskazuju nadu da će Uprava za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Cetinje i po osnovu drugih zaheva doneti rešenja kojim se odbijaju zahtevi MCP kao neosnovani, budući da isti nemaju pravno, logično, niti životno utemeljenje''.

Iz Prestonice Cetinje podsećaju da je Uprava za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Cetinje u septembru donela rešenje kojim se odbija zahtev Mitropolije crnogorsko primorske br. 130 od 24. 5. 2020. godine za upis prava svojine iz prava korišćenja na katastarsku parcelu broj 1892, upisane u LN broj 236 KO Čukovići.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)