MRAČAN PLAN ĐUKANOVIĆA: Zašto je Milo izazvao političku krizu u Crnoj Gori?

Novosti online

12. 11. 2022. u 15:39

LIDER Demosa Miodrag Lekić koga je parlamentarna većina predložila za premijera Crne Gore, ali mu predsednik Milo Đukanović ne daje mandat za formiranje nove vlade ocenio je da je racionaan i brz izlaz iz nastale krize, da Đukanović sad napravi ozbiljan krug razgovora s predstavnicima parlamentarnih partija, prenosi Politika.

МРАЧАН ПЛАН ЂУКАНОВИЋА: Зашто је Мило изазвао политичку кризу у Црној Гори?

Foto: EPA

- Namera Mila Đukanovića je da blokira parlament tako što je kontrolisanim poslanicima dao instrukciju da ne glasaju za izbor sudija Ustavnog suda. Produžetak tog plana je da se u opštoj nestabilnosti institucija spreči i potpuno konstituisanje tužilaštva. Dakle, DPS i njihovi saradnici imaju mogućnost da podržavanjem četiri kandidata učine sud funkcionalnim ili da javno i argumentovano ospore predložene kandidate. Ako ne urade ni jedno, ni drugo, svakome će biti jasno kome je u interesu proizvodnja haosa u zemlji - kaže za Lekić.

Komentarišući političku krizu u zemlji, on ocenjuje da je plan Đukanovića da u državi funkcionalna ostane samo institucija predsednika. Napominje da se usvojenim izmenama Zakona o predsedniku „ne ukida nijedna ustavna nadležnost šefa države, već da se samo ugrađuju mehanizmi sprečavanja zloupotrebe Ustava”.

Lekić poručuje da se zna logičan redosled poteza.

- Izbor sudija Ustavnog suda, koji će se izjasniti o pomenutom zakonu. Da je partijskom predsedniku države stalo do ovakvog, jedino legalnog i odgovornog rešenja, on bi ukinuo zabranu poslanicima svoje stranke i drugima koje kontroliše da se izjasne o javnim kandidatima za Ustavni sud koje je predložio nadležni odbor. Opšte je poznato da se radi o autonomnim kandidatima, stručne i nepolitičke biografije, između ostalog i s međunarodnim iskustvom. Konačno, emancipatorski zvuči i činjenica da su među četiri kandidata tri žene - rekao je Lekić.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)