DETALJI POLICIJSKE AKCIJE U KOTORU: Uhapšene četiri osobe, zaplenjene automatske puške "škorpioni"

M.S.

24. 10. 2022. u 19:45

U KOTORU je devet pripadnika OKG osumnjičeno za planiranje teškog krivičnog dela, četiri osobe su uhapšene, oduzeto je 14 komada vatrenog oružja i 30.000 evra.

ДЕТАЉИ ПОЛИЦИЈСКЕ АКЦИЈЕ У КОТОРУ: Ухапшене четири особе, заплењене аутоматске пушке шкорпиони

Foto: Vesna Radojević

Danas su službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odseka za suzbijanje teških krivičnih dela u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, sprovodeći aktivnosti na otkrivanju, rasvetljavanju i dokazivanju teških krivičnih dela koja se dovode u vezu sa delovanjem organizovanih kriminalnih grupa, podneli Specijalnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv devet osoba, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

R.Z. (40), M.V. (40) se terete za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo teško ubistvo putem podstrekavanja, dok se licima M.K. (38), M.J. (34), M.Č. (57), V.V. (57). I.B. (58), D.R. (43), S.J. (39) na teret stavlja krivično delo stvaranje kriminalne organizacije. 

U današnjoj koordiniranoj aktivnosti slobode su lišeni M.Č., D.R., M.K. i M.J., dok se lica I.B. i V.V. nalaze u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija, zbog drugih prethodno počinjenih krivičnih dela. R.Z. i S.J. se nalaze u bekstvu i za njima su raspisane međunarodne poternice, dok se M.V. nalazi se Republici Turskoj, a on je lišen slobode zbog učešća u izvršenju drugog krivičnog dela.

- U policijskim evidencijama sva procesuirana lica evidentirana su kao pripadnici jedne organizovane krimalne grupe ili njima bliska lica, kaže se u saopštenju policije, dok je u crnogorskoj javnosti poznato da je rrč o pripadnicima "kavačkog klana"

- Kako se osnovano sumnja, R.Z. i M.V. su tokom 2020. godine formirali kriminalnu organizaciju, koja je za cilj imala vršenje teških krivičnih dela, radi sticanja nezakonite dobiti i moć, pri čemu je delovanje kriminalne organizacije planirano na neodređeno vreme uz primenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova. 

Osumnjičeni M.K., M.J., M.Č., V.V., I.B., D.R. i S.J. su kao članovi krimnalne organizacije prihvatili da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, pri čemu su imali podeljene zadatke i uloge.

U cilju izvršenja krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, organizatori R.Z. i M.V. su tokom maja 2020. godine, po prethodnom dogovoru, podstrekavali druga osumnjičena lica da preduzmu aktivnosti na lišenju života lica J.J., pri čemu su sprovodili pripremene aktivnosti za njegovo ubistvo, odnosno vršili njegovo osmatranje i praćenje, prikupljali informacije o njegovom kretanju i boravku,  obezbeđivali sredstva namenjena za izvršenje krivičnog djela i uništavanje tragova nakon izvršenja, obezbeđivali i skrivali oružje namenjeno za izvršenje krivičnog dela, prikupljali informacije o policijskim službenicima na terenu što bi olakšalo izvršenje ubistva i bekstvo izvršilaca nakon izvršenja, te skrivali neposredne izvršioce na prethodno pripremljenim lokacijama, kažu iz policije, odakle podsećaju da imajući u vidu sprovođenje pojačanih policijskih aktivnosti na području opštine Kotor u tom periodu, ova grupacija nije uspela izvršiti planirano i pripremano ubistvo J.J. 

Policija je danas, postupajući po naredbi Višeg suda u Podgorici, izvršila pretrese na više lokacija koje koriste osumnjičeni, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto: osam automatskih puški raličitih modela, dva automatska pištolja marke Zastava M84 – Škorpion, četiri poluatomatska pištolja marke Glok model 17, šest komada trotilskih metaka – koji se mogu koristiti za izradu improvizovanih mina, velika količina municije različitog kalibra, novac u iznosu od preko 30.000 evra, kao i druge stvari i predmeti. Oduzeto oružje, municija i druge predmeti biće veštačeni u Forenzičkom centru radi provere mogućnosti dovođenja u vezu sa izvršenjem krivičnih dela na području Crne Gore ili inostranstva. 

Lica lišena slobode u današnjoj aktivnosti biće uz krivične prijave privedena Specijalnom državnom tužilaštvu na dalju nadležnost, kažu iz policije.

 

BONUS VIDEO: 

VESELI SE SRPSKI RODE! Podgorica slavi debakl DPS uz vatromet i baklje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOLETOV ČAROBNI NAPITAK: Eliksir kojim Đoković započinje dan - jedna namirnica je ključna (RECEPT)