TRGOVCI PRAVE ZALIHE: Ministarstvo ekonomskog razvoja ugovorilo sa pojedinim privrednicima nabavku hrane

Z. Z.

04. 08. 2022. u 06:00

RASPISAN je tender za konsultanta koji će pripremiti studiju koja će pokazati kako da Crna Gora organizuje i rukovodi robnim rezervama.

ТРГОВЦИ ПРАВЕ ЗАЛИХЕ: Министарство економског развоја уговорило са појединим привредницима набавку хране

Predstavnici trgovinskih lanaca na potpisivanju, Foto Ministarstvo ekonomskog razvoja

Dok se čeka ta odluka, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma potpisalo je sporazum sa trgovačkim lancima odnosno sa privrednicima koji će obezbediti dovoljne količine osnovnih namirnica za jesen. To je na sednici Vlade saopštio resorni ministar Goran Đurović.

- Na naš poziv odazvalo se 11 privrednih subjekata, ali poziv važi i dalje pa očekujemo da će još biti zainteresovanih. Na ovaj način obezbeđen je jedan deo robnih rezervi, što je veliki uspeh. Na taj način kompanije su pokazale društvenu odgovornost i pomogle državi kada joj je pomoć bila potrebna. Moram napomenuti da je celi aranžman sa trgovačkim lancima na dobrovoljnoj bazi, da su se trgovački lanci sami prijavili. Takođe da napomenem da je sav trošak lagerovanja i zaliha na teret trgovaca. Dakle, celi ovaj proces državu nije koštao ništa osim hemijske olovke kojom sam potpisao Sporazum o saradnji sa predstavnicima privrede - naveo je Đurović.

Uoči potpisivanja protokola kontaktirali smo sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma i od Jasne Vujović Božović, direktorke Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju dobili pojašnjenje da se radi o nabavci namirnica koje su važne za zdravlje i život ljudi.

- Definisana je i lista proizvoda koji su obuhvaćeni sporazumom. Na toj listi su brašno, ulje, šećer, testenine, meso i konzervirane mesne prerađevine - kazala je ona.

Foto M. Anđela

Precizirala je da se Sporazum potpisuje na period od šest meseci, sa mogućnošću produženja, navodi Božovićeva.

- Privrednici potpisnici ovog sporazuma, preuzimaće na osnovu njega sve aktivnosti koje su im na raspolaganju, kako bi se na dobrovoljnoj osnovi, a na osnovu njihovih finansijskih i skladišnih kapaciteta obezbedili i kontinuirano održavali stanje na zalihama ovih proizvoda, koje je neophodno za zadovoljenje potreba stanovništva Crne Gore za period najmanje od 90 dana - naglasila je Jasna Vujović Božović.

Istakla je da je Ministarstvo ekonomskog razvoja započelo izradu studije o opravdanosti formiranja robnih rezervi. Nedavno je završen tenderski postupak za izradu te studije, a kao najbolja izabrana je ponuda Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

STRATEGIJA DO KRAJA OKTOBRA

- STUDIJA treba da sadrži analizu prakse robnih rezervi u regionu i Evropskoj uniji, analizu unutrašnjih kapaciteta, uporednu analizu različitih modela, kao i konkretan predlog za institucionalizaciju, kao i finansijski aspekt opravdanosti formiranja robnih rezervi - kazala je predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i dodala da je rok za izradu strategije kraj oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri