PODRŠKA SDP NA TASU: Neizvesno da li će biti pokrenuta inicijativa za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore

V. KADIĆ

16. 07. 2022. u 08:38

ŠEF crnogorske diplomatije i počasni predsednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, saopštio je da juče parlamentu nije podneta inicijativa kojom će biti formalizovano uskraćivanje većinske podrške vladi premijera Dritana Abazovića.

ПОДРШКА СДП НА ТАСУ: Неизвесно да ли ће бити покренута иницијатива за скраћење мандата Скупштини Црне Горе

Foto Skupština CG

On je kazao, nakon sastanka sa predstavnikom Evropske unije Đozepom Boreljom, da je naredna sedmica prostor da se dođe do pravih odgovora o tome šta su sledeći potezi unutar manjinske vlade.

- Znate da odluka koja je donesena o Temeljnom ugovoru nije doneta u skladu sa sporazumom o podršci Vladi, koju su potpisali svi njeni učesnici - Građanski pokret URA i Socijalistička narodna partija i svi ostali, zaključno sa Demokratskom partijom socijalista. Ostalo je sporno pitanje političke i pravne važnosti odluke koja je doneta.

Nisu još verifikovani ni odluka ni zapisnik i videćemo da li postoji prostor za vraćanje na evropski put. Zašto to pitanje nismo odložili za period posle izveštaja EU?

Zašto je to postala tema, kad je upozoreno da je antievropska agenda? U zaključcima Evropskog parlamenta piše da ta verska zajednica (SPC) sprovodi antievropsku agendu - kazao je Krivokapić, poručujući da kada Vlada napusti ono što je postavila kao svoje osnovno obećanje evropske integracije, onda mora da proveri svoje poverenje.

- Može se vratiti mandat i ići zajedno 23. oktobra na izbore u 14 opština.

U međuvremenu se oglasilo Predsedništvo Demokrata i pozvalo Skupštinu Crne Gore da ne razmatra eventualne inicijative o skraćenju mandata pre nego se izaberu četiri člana Sudskog saveta i makar jedan sudija Ustavnog suda. Oni smatraju da bi premijer Abazović trebalo da podnese ostavku nakon izbora pravosudnih organa. Smatraju da je Vlada vodila revanšističku politiku prema partijama koje je nisu podržale. Demokrate su podržale Temeljni ugovor sa SPC koji je usaglašen između obe strane, a Abazovića pozivaju da se ne krije iza Temeljnog ugovora, zloupotrebljavajući ga, kako navode, u dnevnopolitičke svrhe.

Ranko Krivokapić, Foto Arhiva Novosti

Govoreći o predlogu Demokrata, da Abazović nakon izbora čelnika pravosuđa podnese ostavku, Ranko Krivokapić je ocenio da to ima dobre i loše strane.

- Nadam se da će Demokrate biti deo dogovora u vezi sa postavljenjima u pravosuđu - dok je na pitanje da li će on i Raško Konjević, kao kadrovi SDP-a napustiti kabinet premijera ako ne bude bilo dogovora o pitanju Temeljnog ugovora, Krivokapić je rekao da je na predsedniku Vlade da kaže kad treba da idu iz Vlade.

- SDP je triput svojevoljno napustio vladu. Da nam je do funkcija ne bi bilo ni one prelazne vlade iz 2016.

PRORAČUNI ZA RUŠENjE VLADE

MANjINSKA Vlada Crne Gore ne može biti srušena ukoliko se Demokrate ne udruže sa DPS, SD i SDP, što je gotovo nemoguća misija. Iz partije Alekse Bečića su više puta poručivali kako nikada neće glasati zajedno sa DPS. Temelji Abazovićevog kabineta ljuljaju se zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC.

Povlačenje?

SVE opcije koje podrazumevaju da prvo završimo situaciju oko deblokade pravosuđa za mene su otvorene. Spreman sam da nakon toga podnesem ostavku - poručio je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna