POSLANIK DF-a: U Crnoj Gori se od 1945. nije imalo šta naslediti, Skupština mora doneti novi Zakon o oduzimanju imovinske koristi

V.K.

09. 06. 2022. u 14:41

DEMOKRATSKI front poziva predlagače Zakona o izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću da ga povuku iz procedure i omoguće da Skupština Crne Gore donese novi zakon uz podršku što većeg broja poslanika, izjavio je poslanik DF-a Janko Milatović.

ПОСЛАНИК ДФ-а: У Црној Гори се од 1945. није имало шта наследити, Скупштина мора донети нови Закон о одузимању имовинске користи

foto.:DF

- Bitno je da imamo tekst zakona koji će da ispuni očekivanja građana i bude primenjiv tako što bi omogućio da milijarde evra opljačkanog novca, koji se danas nalazi kod krađi sklonih pojedinaca, bude vraćen u Crnu Goru. To bi doprinelo oporavku finansijskog sistema i ublažilo udar ekonomske krize. Predložene izmene i dopune ovoga zakona deluju neozbiljno, kao da je neko hteo da se imovina ovdašnjih tajkuna ne može proveriti i oduzeti - rekao je on.

Foto Skupština CG

- Svi su u Crnoj Gori upoznati sa tim koliko su istaknuti predstavnici bivše vlasti, skopčani sa mafijom, uzimali šakom i kapom od narodnih para. NJihove komšije dobro znaju šta su nekada imali, a sa čime sada raspolažu. To bogatstvo nije rezultat rada, ni ideje, niti bilo kakvog novog otkrića. Nije u pitanju ni nasledstvo jer u Crnoj Gori, nakon 1945. godine, nije se imalo baš šta naslediti. Znači, to je rezultat nezakonitog bogaćenja, pljačkanja građana Crne Gore, otimanja državne imovine i, svakako, kriminalnih radnji koje su povezane sa stvaranjem tog enormnog bogatstva - dodaje Milatović.

Poslanik DF-a kaže da bi novim zakonom morao biti odabran jedan od modela kojim bi se utvrdilo odakle potiče imovina kojom raspolažu crnogorski kriminalci.

- Postoji čitav niz načina kako da se utvrdi konkretna imovina kojom raspolažu crnogorski tajkuni i kriminalci. Stoga bi bilo važno da se novim zakonom odabere jedan od tih modela, kako bi potom, u veoma jasnoj zakonskoj proceduri, narodu bilo vraćeno ono što je opljačkano od njega. Nakon rušenja Berlinskog zida, Crna Gora nije ispravila istorijske nepravde koje su činjene od strane prethodnog režima, nego su pojedini pripadnici te stare političke elite zloupotrebili moć vlasti i uz pomoć kriminala poharali ovu zemlju i njene građane. Zato je neophodno ovim zakonom vratiti osećaj za pravdu i pravičnost, čime bi uverili većinsku Crnu Goru da se lopovluk i zloupotreba državne moći ne mogu isplatiti, odnosno da se na takvim stvarima ne može graditi vlastita sreća.

Apel DF-a da se problemu pristupi ozbiljno

- Demokratski front još jednom apeluje da se najozbiljnije pristupi ovom pitanju i da obećanje o rešavanju ovog problema onih koji su nedavno konstituisali vlast ne bude samo jedna od praznih poruka. Da ne bude samo pamflet kojim su želeli da se dopadnu opljačkanim i osiromašenim građanima u vremenu dok još nisu bili zgrabili vlast u svoje ruke. A onda kad su to učinili, da se okreće druga stranica i pokušava plasirati fraza da je to "nemoguće uraditi", da je to "složena pravna materija" i da kroz ovakve predloge izglasaju nešto što je neprimenjivo, a krivci ostanu nekažnjeni - zaključio je Milatović.

 

BONUS VIDEO:

KNEŽEVIĆ U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: Ko će nama doći na primorje ovog leta?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

HTEO JE DA TE UBIJE: Lauš izbegao smrt na setu Boja na Kosovu