SLEDI SMANJENJE ZARADA I OTKAZI: Crna Gora pred kolapsom - Zaduživanje premašilo četiri milijarde i neće stati

I. D. S.

09. 06. 2022. u 08:23

UKUPAN državni dug na kraju marta iznosio je 4,064 milijarde evra i nešto je manji u odnosu na kraj prošle godine.

СЛЕДИ СМАЊЕЊЕ ЗАРАДА И ОТКАЗИ: Црна Гора пред колапсом - Задуживање премашило четири милијарде и неће стати

Foto Shutterstock

Razlozi za opadanje duga, kako su objasnili iz Ministarstva finansija su redovne otplate kredita i to što nije bilo novih zaduženja. Ipak, kako je već najavljeno novo zaduženje, opadajući trend se ne očekuje. Prema oceni analitičara Veska Pejaka, u narednom periodu dug može samo da raste, s obzirom na to da se u Crnoj Gori ništa ne proizvodi, a državna administracija je preglomazna. Neminovno je, smatra, smanjenje plata, socijalnih davanja, a na kraju i otpuštanja.

Prema podacima Ministarstva finansija, ukupan državni dug bez depozita na kraju marta iznosio je 4,064 milijarde evra ili 68,13 odsto BDP-a. Spoljni dug iznosio je 3,671 milijarde evra, odnosno 69,18 odsto BDP-a, dok je unutrašnji dug iznosio 393,21 milion evra, odnosno 7,41 odsto BDP-a.

- Kad toliki broj ljudi radi za nekoga ko ništa ne proizvodi, jedini način da se isplaćuju plate je da se - zadužuje. Dug Crne Gore će da raste sve do momenta kad država bude morala da smanji plate, a što se već sada pominje kao opcija. Smanjivanje plata je manje nepopularna mera od otpuštanja, zato će za početak morati da smanje plate, ukinu socijalna davanja i smanje troškove administracije. Ali ni to neće spasti državu. Posle toga idu otpuštanja, najverovatnije posle parlamentarnih izbora. Vlada koja dođe posle ove će morati da otpusti svakog trećeg zaposlenog u državnoj administraciji, a isto će morati da čine i lokalne uprave - navodi Pejak.

Vesko Pejak, Foto Fejsbuk

Kao jedino rešenje za opstanak države vidi smanjenje tekuće potrošnje i plasiranje novca mladim preduzetnicima.

OBVEZNICE - NAJVEĆI DEO DUGA

NAJVEĆI deo duga odnosi se na Eurobond obveznice, i to 1,750 milijardu evra, te kredit kod kineske Eksim banke kojim se finansirala izgradnja prve deonice auto-puta Bar - Boljare, a za koji se duguje još 684,81 milion evra. U prvom kvartalu tekuće godine ukupno je 36,36 miliona evra, od čega se 19,25 miliona odnosilo na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje deonice Smokovac - Uvač - Mateševo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)