PENZIJE VEĆE ZA DESET ODSTO: Ministar Milojko Spajić najavio deblje majske koverte za korisnike Fonda PIO

Z. Z.

28. 04. 2022. u 06:15

PREMA projekcijama resora finansija, majska penzija koja će biti isplaćena 20. juna biće veća deset odsto. Tako će prosečna iznositi 330, najniža 165, a najviša 1.250 evra.

ПЕНЗИЈЕ ВЕЋЕ ЗА ДЕСЕТ ОДСТО: Министар Милојко Спајић најавио дебље мајске коверте за кориснике Фонда ПИО

Foto P. Milošević

U Fondu PIO kažu da su dobili smernice kako da obračunaju povećanje, ali napominju da do kraja meseca čekaju i zvaničnu statistiku o rastu zarada i troškova života.

Penzionere raduje najavljeno povećanje, ali sumnjaju da će se to stvarno i desiti.

Majsko usklađivanje penzija zbog rasta bruto zarada predviđa povećanje deset odsto. To je najavio Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja i precizirao da će povišica biti isplaćena i održiva u ovoj godini, jer, kako je naveo, u trezoru ima 400 miliona evra i dodatnih 70 miliona u zlatu.

Penzioneri smatraju da bi bilo lepo da dobiju dodatnih deset odsto na trenutnu penziju, ali sumnjaju da će se to stvarno i desiti.

Persida Kažić iz Fonda za penzijsko inavalidsko osiguranje kaže da čekaju da Uprava za statistiku i zvanično objavi podatke bitne za obračun.

U ZAOSTATKU

VASILIJE Kostić, ekonomski analitičar, smatra da je penzije davno trebalo povećati, jer su penzioneri najugroženija populacija, a penzije su, kaže, godinama zaostajale u odnosu na rast zarada.

- Najavljeno povećanje treba nadoknaditi u budžetu, pa vlada mora tražiti način da ih nadomesti, prokomentarisao je Kostić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati