SABORNOST MEĐU STRUNAMA GUSALA: Deseti festival mladih guslara Crne Gore, Republike Srpske i Srbije u Nikšiću

V. K.

04. 04. 2022. u 07:39

NA ovogodišnjem 10. festivalu mladih srpskih guslara koji je održan u prepunoj sali nikšićkog pozorišta učestvovalo je 25 takmičara iz Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, koji su izuzetnom darovitošću pokazali da za budućnost ovog drevnog instrumenta i srpske epske poezije ne treba brinuti.

САБОРНОСТ МЕЂУ СТРУНАМА ГУСАЛА: Десети фестивал младих гуслара Црне Горе, Републике Српске и Србије у Никшићу

Mladi srpski guslari / Foto V. K.

Siniša Petrić, iz guslarskog društva "Petar Perunović", iz Bijelog Polja, najbolji je mladi guslar do 18 godina. Drugo mesto pripalo je Midu Todoroviću, iz GD "Vojvoda Mina Radović", iz Podgorice, dok je treće mesto pripalo Luki Erakoviću iz škole gusala "Sveti Georgije" iz Nikšića. U konkurenciji guslara do 13 godina, prvi je Luka Matović iz društva "Filip Višnjić" iz Istočnog Sarajeva, drugi Miodrag Spremo iz škole gusala "Sandić" iz Beograda, a treći Bogdan Golubović iz društva "Vojvoda Lazar Sočica" iz Plužina. U ekipnoj konkurenciji najbolja je škola gusala "Sandić" iz Beograda, za njima je škola gusala "Sveti Georgije" iz Nikšića, a treći guslarsko društvo "Vojvoda Mina Radović" iz Podgorice.

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, otvarajući festival, kazao je da "možda ima guslara koji nisu Srbi, ali nema gusala koje nisu srpske".

- Svi smo mi lično vezani za gusle, imamo ih u kućama. Dolazim iz porodice Kovačević, a jedan moj daleki predak Milutin je bio jedan od Vukovih pevača, od koga je Vuk zapisao pesmu "Tri sužnja". Gusle su nematerijalno dobro srpskog naroda upisano u kulturnoj baštini Uneska - kazao je gradonačelnik Nikšića.

Sveštenik Miodrag Todorović podsetio je da bez žive tradicije i živog predanja ne može biti ni žive sadašnjosti ni žive budućnosti.

- Mladi su na najlepši način ujedinili Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku i pokazali da smo narod sabornosti - naglasio je Todorović.

POSTHUMNO PRIZNANjE

DOMAĆIN festivala nije zaboravio višestrukog omladinskog prvaka Republike Srpske i vicešampiona mladih guslara svih srpskih zemalja Mateja Radovića, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći. Posthumno priznanje primio je njegov otac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom