GUSLARSTVO IMA BUDUĆNOST: Mladi ljubitelji tradicije takmičili se na festivalu u Nikšiću, proglašeni najbolji guslari (FOTO)

V. K.

03. 04. 2022. u 07:41

SINIŠA Petrić iz guslarskog društva „Petar Perunović“ iz Bijelog Polja najbolji je mladi guslar do 18. godina na 10. festivalu srpskih guslara održanom u Nikšiću, na kojem učestvovali guslari iz Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

ГУСЛАРСТВО ИМА БУДУЋНОСТ: Млади љубитељи традиције такмичили се на фестивалу у Никшићу, проглашени најбољи гуслари (ФОТО)

FotoL: V. K.

Drugo mesto pripalo je guslaru Midu Todoroviću iz guslarskog društva „Vojvoda Mina Radović“ iz Podgorice, dok se trećim mestom zadovoljio Luka Eraković iz škole gusala „Sveti Georgije“ iz Nikšića.

U konkurenciji guslara do 13 godina  prvo mesto je osvojio Luka Matović iz društva „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva, drugo je pripalo Miodragu Spremu iz škole gusala “Sandić“ iz Beograda, a treće Bogdanu Goluboviću iz društva „Vojvoda Lazar Sočica“iz Plužina.

U ekipnoj konkurenciji epitet najboljeg ponela je škola gusala „Sandić“ iz Beograda, drugo mesto pripalo je školi gusala „Sveti Georgije“ iz Nikšića, a treće guslarskom društvu „Vojvoda Mina Radović“ iz Podgorice. Na ovogodišnjem festivalu mladih srpskih guslara koje se održalo u dupke punoj Sali Nikšićkog pozorišta učestvoalo je 25 takmičara koji su izuzetnom darovitošću pokazali da za budućnost ovog drevnog instrumenta i srpske epske poezije ne treba brinuti.

- Svi smo mi lično vezani za gusle, imamo ih u kućama. Ja dolazim iz prodice Kovačević a jedan moj daleki predak Milutin je bio jedan od Vukovih pevača, od koga je Vuk zapisao pesmu  „Tri sužnja“. Gusle su nematerijalno dobro srpskog naroda upisano u kulturnoj baštini UNESKA. Možda ima guslara koji nisu Srbi ali nema gusala koje nisu srpske -  kazao je gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, otvarajući festival, burno pozdravljen od brojnih poštovalaca ovog drevnog instrumenta.

Sveštenik Miodrag Todorović podsetio je da bez žive tradicije  i živog predanja ne može biti ni žive sadašnjosti ni žive budućnosti.

- Gusle pamte a bez pamćenja uvek bi bio neki početak koji ne bi nigde mrdao od početka. Zato bez kontinuiteta , bez tradicije  nema ni identiteta. Na mlađima svet ostaje i oni su najveći blagoslov ovog našeg skupa jer su ujedinili na najlepši način Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srsku i pokazali da smo narod sabornosti. Ovo su najlepši izdanci hrasta hiljdugodišnje srpske kulture tradicije i života - naglasio je Todotović.

Ispred Saveza srpskih guslara Slavko Jeknić je rekao da su se  na jednom mestu okupili najbolji mladi srpski guslar koji predstavljaju najlepšu budućnost.

- Čast mi je što sam na čelu organizacije koja vodi brigu o najmlađim članovima  sa željom da nastave svetle tradicije gusala i pevanja uz gusle - poručio je Jeknić.

Domaćin ovogodišnjeg festivala nije zaboravio višestrukog omladinskog prvaka Republike Srpske i vicešampiona mladih guslara svih srpskih zemalja Mateja Radovića. Posrhumno priznanje primio je njegov otac. Mateja je nastradao pre pet godina na mestu suvozača u saobraćajnoj nesreći na  magistralnom putu Sokolac-Sarajevo u mestu Rogoušići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)