VETROPARKOVI ĆE "ODUVATI" GOSTE: Budvani strahuju od izgradnje vetroelektrana na Brajićima i Paštrovskoj gori

M. SEKULOVIĆ

23. 02. 2022. u 07:39

RUKOVODSTVO Opštine Budva, ali i građani, uznemireni zbog najavljene izgradnje vetroelektrana na Brajićima i Paštrovskoj gori, uputili su pisma na više adresa državi, a nekoliko hiljada građana je potpisalo i peticiju protivljenja ovom poduhvatu!

ВЕТРОПАРКОВИ ЋЕ ОДУВАТИ ГОСТЕ: Будвани страхују од изградње ветроелектрана на Брајићима и Паштровској гори

Ovako bi izgledala panorama iznad Budve, Foto Inicijativa

Predsednik Opštine Budva Marko Bato Carević uputio je urgentan dopis ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću i ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću, sa zahtevom da ne izdaju urbanističko-tehničke uslove za izgradnju vetroelektrane na Brajićima i Paštrovskoj gori, smatrajući da od ovoga projekta treba odustati zbog višestruko štetnih posledica za opštinu Budva.

- I skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje ocenio je da nema osnova za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova. Područje gde je predviđena izgradnja vetroelektrana nije planski pokriveno. Razvojne perspektive Budve bi trajno bile onesposobljene - tvrdi Carević.

Sa njim se slažu i predsednici mesnih zajednica "Sveti Stefan", "Bečići", "Reževići", "Buljarica" i "Petrovac", koji pismom od premijera Zdravka Krivokapića traže da se odustane od projekta vetroelektrana na Brajićima i Paštrovskoj gori i pronađe druga lokacija. Zabrinuti, ukazuju da bi gradnjom vetroelektrane bila ugrožena kulturna baština, prirodno nasleđe, ali i turizam. Planiranih, oko deset vetro turbina, visine oko 180 metara (sa elipsom), čija izgradnja je planirana na vrhovima brda u zaleđu Bečića, Pržna i Svetog Stefana.

- Ove masivne instalacije bi se videle iz celog budvanskog zaliva, a buka koju proizvode vetro turbine predstavljala bi opasnost po kvalitet turističke ponude, što posredno utiče i na vrednost nekretnina, ali i na zdravlje ljudi. Turisti hoće mir i prirodu - kažu u pismu MZ.

PREDEO SPECIFIČNIH ODLIKA

PROSTOR Brajića i Paštrovske gore je predeo specifičnih prirodnih i kulturnih karakteristika. Ovde se nalazi više od 60 crkava i manastira, stari austrougarski putevi, tvrđave, tumuli, gradine i gomile iz najranijih perioda ljudske istorije, mesta od kulturnog i istorijskog značaja. Ovo prirodno i kulturno bogatstvo bilo bi izgradnjom grandioznih vetroelektrana trajno obezvređeno - smatra gradonačelnik Budve.

PAŠTROVIĆI

- NAŠA kulturna blaga su deo evropske kulturne baštine, tako da je u interesu svih građana Evrope da ovaj dragulj ostane sačuvan za sledeće generacije - kažu Paštrovići u pismu predsedniku Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba