NEGATIVAN PRIRODNI PRIRAŠTAJ U CRNOJ GORI: Samo dva meseca u “plusu”

B. Dabić

14. 02. 2022. u 00:50

NEGATIVNI prirodni priraštaj u Crnoj Gori povećava se u poslednje dve godine. Kako pokazuju najnoviji podaci Uprave za statistiku (Monstat), od 11 meseci prošle godine u samo dva meseca prirodni priraštaj je bio pozitivan i to u junu 63 i julu osam.

НЕГАТИВАН ПРИРОДНИ ПРИРАШТАЈ У ЦРНОЈ ГОРИ: Само два месеца у “плусу”

Foto P. Milošević

Tokom prvih jedanaest meseci, pokazuju podaci, preminulo je 8.365 ljudi, što predstavlja rast od preko 40 odsto umrlih u odnosu na isti presek koji je Crna Gora beležila u godinama pre pandemije, od 5.942 Osim toga, u ovom periodu tokom 2021. godine zabeleženo je i za oko 350 manje novorođene dece u odnosu na prosek, ali taj pad izražen u procentima iznosi oko pet odsto, naveli su iz Monstata.

Zabrinjavajući podatak - u 20 gradova je prirodni priraštaj negativan, što kao rezultat na državnom nivou daje da je broj umrlih za čak 1.953 veći nego broj rođenih.

Pozitivan prirodan priraštaj je samo u četiri grada, a najveći je u Podgorici, gde je broj rođenih za 252 veći od umrlih, slede Budva sa plus 94, Rožaje 50 i Tuzi 19.

U bilansu života i smrti u 2020. godini prvi put, od kada se vodi statistika, priraštaj je bio u minusu za 196. 

Šavnik bez sklopljenih i razvedenih brakova

Prema podacima Monstata za prošlu godinu, Šavnik je jedini grad u kojem nije sklopljen nijedan brak, a nije bilo ni razvoda. Razvoda još nije bilo ni u Andrijevici, Budvi, Gusinju, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Tivtu i u Tuzima. Samo jedan razvod registrovan je u Plužinama i Kolašinu, dva na Žabljaku, tri u Ulcinju. Jednocifren broj sklopljenih brakova je zabeležen u Andrijevici i to osam i u Plužinama četiri.

BONUS VIDEO - NAŠA SVETINjA, MANASTIR VISOKI DEČANI: Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove