BIVŠIMA NE VIŠE OD 3 PROSEČNE ZARADE: Nekadašnji funkcioneri godinu dana po prestanku funkcija građane koštaju milione

I. D. S.

12. 02. 2022. u 08:38

TEK što je isteklo godinu dana od formiranja Vlade, a time i isplaćivanja njenih bivših funkcionera koji su imali pravo na naknade, državni budžet opteretiće se novim naknadama koje sleduju odlazeće funkcionere izvršne vlasti.

БИВШИМА НЕ ВИШЕ ОД 3 ПРОСЕЧНЕ ЗАРАДЕ: Некадашњи функционери годину дана по престанку функција грађане коштају милионе

Foto Arhiva

Kako bi se državni novac u narednom periodu u tom segmentu manje trošio, NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je poslaničkim klubovima i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, inicijativu kojom se predlaže skraćenje perioda primanja funkcionerske naknade, ali i iznosa koji im sleduje.

Građani su tek isplatili funkcionerske naknade za bivšu garnituru vlasti, ali bi milionski iznosi na godišnjem nivou brzo mogli biti uvećani novim izmenama u izvršnoj vlasti. Prema podacima Ministarstva finansija, samo u januaru ove godine iz državne kase izdvojeno je gotovo 270.000 evra za naknade javnih funkcionera kojima je prestala funkcija, dok su u protekle dve godine građani za to platili oko četiri miliona.

- Inicijativom se predlaže skraćenje perioda primanja funkcionerske naknade sa sadašnjih godinu na tri meseca, ali i ukidanje mogućnosti produženja isplate naknade do jedne godine ukoliko funkcioner u tom periodu stiče pravo na penziju - navode predlagači.

- Predložene su promene i u iznosu te naknade, tako da umesto zarade koju je funkcioner primao u poslednjem mesecu pre prestanka funkcije, sada bude u visini prosečne neto zarade. Inicijativa predviđa i ograničenja u pogledu ostvarivanja tog prava. Ukoliko bi se usvojio predlog CGO-a, pravo na naknadu po prestanku funkcije ne bi imali funkcioneri koji su na funkciji proveli manje od tri meseca, koji su razrešeni sa funkcije, kao i oni koji su razrešeni dužnosti na lični zahtev.

Foto gov-me

Predložena je izmena prestanka prava na naknadu pre utvrđenog roka. Kako su naveli, dosadašnja norma predviđala je "ostvarivanje prava na penziju", kao jedan od razloga prestanka, a što, kako kažu, nije bilo u skladu sa potrebama štednje i domaćinskog ophođenja prema javnim resursima. Predloženo je da sticanjem prava na penziju, korisnik naknade gubi pravo na naknadu, i postaje irelevantno da li on želi da ostvari pravo na penziju ili ne.

SKUPO PLAĆEN NERAD

VLADA je objavila obračun januarskih zarada svojih funkcionera, prema kojem je iz državne kase samo za tu namenu izdvojeno 45.711 evra. To znači da, ukoliko bi svih 33 funkcionera smenom Vlade izgubilo funkciju i iskoristilo pravo na naknadu, građani bi njihov nerad platili više od pola miliona evra. Osim fukcionera u Vladi, pravo na naknade imaju i ministri, ambasadori, sudije, tužioci, direktori, savetnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda