IZVOR SVAKOG OBIČAJA TREBA DA BUDE LJUBAV: Saborom Kosovčića u selu Pošćenje kod Šavnika počele svetosavske svečanosti

V. KADIĆ

24. 01. 2022. u 06:15

SELO Pošćenje i crkva Uspenja presvete Bogorodice u subotu su bili mesto sabranja Kosovčića, ali i drugih svetosavaca iz Crne Gore i Hercegovine.

ИЗВОР СВАКОГ ОБИЧАЈА ТРЕБА  ДА БУДЕ ЉУБАВ: Сабором Косовчића у селу Пошћење код Шавника почеле светосавске свечаности

Foto V. K.

Tradiciji koja traje dvadeset godina prisustvovali su episkop budimljansko-nikšićki Metodije i arhimandrit Isaija Krgović, iguman manastira Bijela. Ovim sabranjem u ovoj eparhiji počele su svetosavske svečanosti, a idućeg januara održaće se u susednim Dužima. Nakokn svete službe episkop Metodije je u besedi kazao da proslavljanje svetitelja Save, prvog srpskog arhiepiskopa, počinje iz ovog divnog, možda najlepšeg sela, Pošćenja, gde tu slavu kao svoga zaštitnika i pokrovitelja slave svi Kosovčići.

- Svi oni koji vole i duboko poštuju lik svetitelja Save nastavili su Novi zavet Hristov koji su primili kroz njegova usta zlatousta, držali su posle i Kosovski zavet, koji je jedan od izraza Novog zaveta i opredeljenja našeg naroda, kao najlepši cvet, izraz srpskog roda pa sve do današnjeg dana, tako da se celokupan naš narod može nazvati Kosovčićima - rekao je vladika Metodije, podsetivši da je lepo čuvati i održavati drevne običaje.

- Svaki običaj i obred, ako ne izvire iz ljubavi besmislen je i mrtav, ostaje jedna prazna ljuštura i ritualistika koja ne može nikome dobra doneti i ako ti obredi, i ako ti običaji drevni nemaju za posledicu našu međusobnu ljubav i umnoženje te ljubavi, oni ostaju besplodni i mrtvi. To je poruka današnjeg dana i praznovanja Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji je uneo taj oganj božanske ljubavi u naš narod i koji ga je raspalio, a koji ne može goreti večno ako svako od nas pojedinačno ne doprinese raspirivanju tog ognja božanske ljubavi, koji smo osetili na ovoj svetoj liturgiji i osećamo uvek kroz sve svete tajne.

Prelomljen je i osveštan slavski kolač i žito, a potom je održano tradicionalno crkveno-duhovno sabranje u slavu Svetog Save. Ispred domaćina skup je pozdravio Tomaš Ćorović, koji je podsetio na daleku 2001. godinu, kada je inicijativom Ranka Kovijanića sa Pošćenja i Milije Ćeranića iz Duži počela ova priča koja traje dve decenije.

- I upravo ovde na Pošćenju 2002. godine održan je prvi svetosavski skup. U međuvremenu smo se povezali sa hercegovačkim selom Samoborom čiji su preci odselili sa Pošćenja sredinom 16. veka. I oni slave Svetog Savu i okupljaju se u hramu posvećenom prvom srpskom arhiepiskopu. Ovog puta smo posebno radosni jer smo dočekali novoimenovanog episkopa budimljasko-nikšićkog Metodija, u njegovom zavičajnom Drobnjaku u Pošćenju kraj njegovog sela Pridvorice - kazao je Ćorović.

Za trpezom Kosovčića, Foto V. K.

Istoričar Tomaš Damjanović je govorio o svemu onome što se događalo prethodnih nekoliko godina u Crnoj Gori sa osvrtom na litije i prošlost ovih krajeva, dok je profesor mr Božidar Čeliković iz Beograda pozdravio ovo sabranje u Drobnjaku, staroj Hercegovini, prozborivši o Svetom Savi. Razmišljajući o čemu će govoriti, na umu mu je, kako reče, stalno bila kosovska vertikala koju je kao jednu od bitnih crta dinarske duše zapazio Jovan Cvijić u svojim delima pre više od jednog veka.

U prigodnom programu učestvovali su narodni guslari, pesnici i etno pojci.

KOSOVO

- NIJEDAN hrišćanski narod nema u svojoj istoriji ono što ima srpski narod. Nema Kosovo. Govorio je sveti vladika Nikolaj - Srbi svoju istoriju pamte kao ono što je bilo pre i posle Kosova. Mnoge su bitke naši preci vojevali za krst časni i slobodu zlatnu, a mi smo samo kosovsku u pamćenje stavili i pesmom opevali - naveo je profesor mr Božidar Čeliković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)