IZBORI IZLAZ IZ AGONIJE: Vlada Crne Gore podnela zahtev za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore

V. KADIĆ

21. 01. 2022. u 07:00

VLADA Crne Gore dostavila je Skupštini predlog odluke o skraćenju mandata, a sednica sa tom tačkom dnevnog reda održaće se 4. februara.

ИЗБОРИ ИЗЛАЗ ИЗ АГОНИЈЕ: Влада Црне Горе поднела захтев за скраћење мандата Скупштини Црне Горе

Foto Arhiva

Poslanici koalicije "Crno na bijelo" i opozicionih partija na čelu sa DPS Mila Đukanovića za isti dan takođe su tražili sednicu na čijem bi dnevnom redu bilo glasanje o poverenju vladi Zdravka Krivokapića.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić sazvao je tri vanredne sednice Skupštine.

Prva vanredna sednica će se, na zahtev Vlade, održati 3. februara sa dve tačke dnevnog reda - Predlogom za razrešenje potpredsednika Vlade Dritana Abazovića i Predlogom za izbor novog vicepremijera. Premijer Zdravko Krivokapić za tu funkciju predložio je aktuelnog ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Druga sednica će se, na zahtev Vlade, održati 4. februara sa jednom tačkom dnevnog reda - Predlogom odluke o skraćenju mandata Skupštine.

Treća sednica će se, a na zahtev 31 poslanika, održati istog dana, sa dve tačke dnevnog reda: Predlogom da se glasa o nepoverenju Vladi i Predlogom zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

- Nakon jasno iskazane namere da URA, DPS i njegovi sateliti, na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu, postaje jasno da su novi izbori jedini način za razrešenje najteže političke krize u novijoj istoriji, koju su nam priredili "avangardni hazarderi" - napisao je predsednik Vlade Zdravko Krivokapić tim povodom na svom tviter-nalogu.

Za predstavnike Vlade koji će učestvovati u radu Skupštine i njenih radnih tela, prilikom razmatranja predloga ove odluke određeni su Krivokapić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović. Prema Ustavu Crne Gore, Skupštini mandat može prestati pre vremena skraćenjem ili njenim raspuštanjem. Predlog za skraćenje mogu podneti predsednik Crne Gore, Vlada ili najmanje 25 poslanika, a odluka o skraćenju mandata donosi se većinom glasova svih poslanika.

Foto Skupština CG

Ova Vladina odluka samo je proizvod opšteg haosa koji više od godinu vlada na političkoj sceni Crne Gore. Pobednici izbora 30. avgusta 2020. godine su gurnuti u ćorsokak, gotovo bez šanse da odbrane ono za šta su se izborili, a što je rezultiralo padom režima Mila Đukanovića.

Koalicija "Crno na bijelo" sa svega četiri poslanika u parlamentu pokušala je da kreira novu političku scenu Crne Gore, rušeći izbornu volju većine. To bi značilo da se na mala vrata vrati partija Mila Đukanovića koja bi manjinskoj vladi dala bezrezervnu podršku uz saglasnost saveznika iz Bošnjačke strane, albanskih koalicija, bivših saboraca iz Socijaldemokrata i Socijaldemokratske partije.

Komite od juče ponovo slave povratak svog lidera Mila Đukanovića, uz poruku "Bog se javi!"

Da u kabinetu Krivokapića poslednjih dana nije vladalo jedinstvo, pokazale su reakcije njegovih ministara nakon izjave Jakova Milatovića (ministar ekonomije) koji je saopštio da bi etički bilo da Abazović podnese ostavku, ističući da njegovo mišljenje dele i kolege u kabinetu. Međutim, usledila je reakcija šefa diplomatije Đorđa Radulovića, "đaka" Srđe Darmanovića, te ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i Mladena Bojanića (ministar kapitalnih investicija) koji poručuju da nisu saglasni sa tim stavom.

Igor Damjanović, Foto Arhiva Novosti

Politički analitičar Igor Damjanović kaže, za "Novosti", da je najodgovorniji za nastalu situaciju premijer Zdravko Krivokapić, zato, kako ocenjuje, što je prethodnh godinu dana potpuno ignorisao unutarpolitički faktor.

- Sa jedne strane ignorisao je legitimne interese partija koje su izglasale njegovu vladu, istovremeno zastupajući interes frakcije Dritana  Abazovića - kaže Damjanović.

- Podsećam da je upravo Zdravko Krivokapić predlažući Abazovića za svog potpredsednika u startu pogazio sporazum o formiranju ekspertske vlade bez političara, sklopljen na dan smrti mitropolita Amfilohija. Sa druge strane, premijer i njegov kabinet nisu radili ništa na polju borbe protiv kriminala i korupcije, nisu sproveli po zakonu obavezan popis stanovništva, neophodan da bi se ažurirao birački spisak, a u maju je u poslednjem trenutku odustao od potpisivanja usaglašenog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

- Računao je naivno Zdravko Krivokapić da će mu podrška SAD i EU, koju je plaćao čak i većim stepenom poslušnosti od Mila Đukanovića, obezbediti dugotrajan opstanak na vlasti. Stoga, posebno je licemerno kada premijer Krivokapić na konferenciji u utorak, izgleda zbunjen zašto baš njega tako poslušnog Zapad pušta niz vodu, izjavio da se u Crnoj Gori pored spoljnog, mora uzeti u obzir i unutarpolitički faktor - zaključuje Damjanović, dodajući da je Krivokapić po svoj prilici od strane Zapada iskorišćen i upotrebljen da amortizuje veliku narodnu energiju i želju za promenama artikulisanu na veličanstvenim litijama. - Od litija na kojima je prisustvovalo i do dvesta hiljada ljudi širom Crne Gore danas je u odbranu Krivokapićeve vlade u tri crnogorska grada izašlo svega nekoliko stotina građana. To najbolje govori o njegovom autoritetu i podršci. Svojim delovanjem tokom prethodnih godinu dana Zdravko Krivokapić je napravio štetu sa nesagledivim posledicama crnogorskom društvu u celini, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je imala ključnu ulogu da upravo on povede na izborima pobedničku listu "Za budućnost Crne Gore".

Okupljanje u Nikšiću, Foto V. K.

U Podgorici, Nikšiću, Beranama i Pljevljima svake noći u 19 sati okuplja se mali broj građana iskazujući svoje nezadovoljstvo podnetom inicijativom koalicije "Crno na bijelo". Ispred zgrade paralementa u Podgorici viđeni su funkcioneri Demokratske Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore, pokreta Alternativa, kako uzvikuju poruke na adresu Abazovića i Vladimira Jokovića (SNP), da je reč o izdaji naroda i njegove izborne volje. 

KOMITE SELE BRATIĆKU U BILEĆU

KOMITE na društvenim mrežama projektuju nova "ćeranja" po Crnoj Gori.

"E ovako, za početak da ispratimo Vesnu Bratić u Bileću, ugasimo huškačke srbijanske televizije, zabranimo Šešelju doživotno ulazak u Crnu Goru. Onda možemo da sedimo i da se dogovaramo oko svega. Vesni Bratić se mora oduzeti državljanstvo po sili zakona, pod hitno!"

Okomili su se i na poslanika Demokrata dr Vladimira Dobričanina.

"I Dobričanina, velikog bazda, odma, deportovati na Kosovo."

PODRŠKA SAD

IZ Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopšteno je da se mr Milojko Spajić u radnoj poseti SAD sastao sa Gabrijelom Eskobarom, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan. Eskobar je, kako se navodi u saopštenju, poručio da SAD podržavaju Vladu Crne Gore, sve dok kabinet Zdravka Krivokapića bude posvećen evroatlantskom putu i beskompromisnoj borbi protiv kriminala i korupcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere