OBROCI U SMEĆU UMESTO NA STOLU: Korisnika narodnih kuhinja sve više, a Crna Gora ne smanjuje bacanje hrane

B. DABIĆ

19. 01. 2022. u 07:39

CRNA Gora nije učinila ništa po pitanju smanjenja bacanja hrane, upozoravaju iz NVO "Banka hrane Crne Gore" na čemu iz ove organizacije insistiraju čitavu deceniju.

ОБРОЦИ У СМЕЋУ УМЕСТО НА СТОЛУ: Корисника народних кухиња све више, а Црна Гора не смањује бацање хране

Foto A. Stanković

Dok se povećava broj korisnika u narodnim kuhinjama, trgovcima i proizvođačima je jeftinije da bacaju hranu.

Iz "Banke hrane Crne Gore" navode da se najviše namirnica baci u domaćinstvima, ali nije zanemarljiva količina bačene hrane i u trgovinama, koje proizvode na policama drže do poslednjeg dana isteka roka trajanja. Što se ne proda, završi u kanti za smeće.

- Nije mala količina bačene hrane u restoranima i hotelima koja bi mogla da se donira ugroženima. Kada bi se hrana bolje rasporedila,odnosno ako bi građane, trgovačka i hotelska preduzeća podstakla na donacije i pomoć siromašnima, za šta mogu poslužiti socijalne prodavnice za koje se Banka hrane bori skoro deceniju, siromašni bi imali više pomoći, a svi bismozajedno bolje štitili živitnu sredinu. No postoji i dalje prepreka u našem sistemu, a to je PDV na doniranu hranu, zbog čega se brojni trgovci i proizvođači odlučuju da hranu bace jer je jeftinije - navode iz "Banke hrane".

Foto B. D.

Najviše hrane se baca tokom organizacije raznih velikih događaja, svadbi, krštenja i praznika.

- Velike količine hrane preostane i ona neretkozavrši na otpadu. Ta hrana bi lako mogla da ode siromašnima, preko Narodnih kuhinja, socijalnih prodavnica i organizacija koja brinu o socijalno ugroženima, kada bi postojao zakon koji to reguliše i firma koja bi se ovim poslom bavila. Njen zadatak bio bi da proveriispravnost viška hrane, da je zapakuje u adekvatne posude i prosledi ugroženima - kažu u "Banci hrane" i ističu da nema ni neophodne infrastrukture, posebnih kanti i vozila potrebnih za sakupljanje i tretman tog otpada.

NEMA ZAKONA

U CRNOJ Gori se, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, najvišehrane baca u poređenju sa državama bivše Jugoslavije, s obzirom na broj stanovnika. Sve veći broj država zakonski obavezuje trgovine i ugostiteljske objekte da ne bacaju hranu, već da je doniraju onima kojima je potrebna. U Crnoj Gori ne postoji ovakav zakon, a reciklira se svega jedan odsto otpada, podaci su Monstataza 2020.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)