KORA HLEBA "LOMI ZUBE": Nova godina u Crnoj Gori počela sa dodatnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica

Z. Z.

11. 01. 2022. u 08:38

ČINILO se izvesno da maksimalna cena hleba ne može biti veća od 65 centi. Proverili smo u pekari, ipak su veće od utvrđene.

КОРА ХЛЕБА ЛОМИ ЗУБЕ: Нова година у Црној Гори почела са додатним поскупљењима основних животних намирница

Još jedan atak na novčanik građana, Foto N. Skenderija

Cena osnovne vekne sa 50 uvećana je na 70 centi. Integralni je deset centi skuplji pa sada košta 90 centi, koliko je i crni. I to nisu jedina poskupljenja koja su dočekala građane na početku 2022. godine. Prošlog utorka povećane su i cene goriva za jedan i dva centa. Sada litar dizela košta evro i 28 centa. Litar bezolovnog je 1,42, a supera 1,46 evra.

Ako se uporede cene pojedinih artikala na početku prošle godine može se zaključiti da su pojedine veće 30 ili 40 odsto. Tako je litar ulja u januaru 2021. godine bio oko evra, sada ako se "ugrabi" akcijska cena za flašu ulja treba izdvojiti oko 1,40 evra. I brašno je značajno poskupelo, sa 40 centi koliko je bilo pre godinu, sada najjeftinije tip 400 košta 55 centi. Od početka godine uvećane su cene mleka i mlečnih prerađevina. Tako litar i po jogurta umesto 1,19 košta sada od 1,45 pa naviše. Poskupeli su pavlaka, sir, kajmak, pa i jaja, tako da za deset komada sada treba platiti evro i po ili 30 centi više nego pre mesec, dva. Veće su i cene slatkiša, hemijskih proizvoda.

Sva poskupljenja do sada obrazložena su kretanjima na svetskim tržištima. Povećanje cene hleba pravdaju poskupljenjima pšenice i brašna na berzama. Isto je kada se govori o kretanjima cena goriva. Za mleko, opravdanje je u poskupljenju stočne hrane i drugih sirovina za uzgoj stoke i preradu sirovog mleka.

Sa druge strane Predrag Drecun, ekonomski analitičar, ocenjuje da se ova poskupljenja u Crnoj Gori reflektuju zato što nema dovoljno razvijene proizvodnje. Ponavlja svoju tvrdnju da mora više da se ulaže u razvoj poljoprivrede.

- Ako nemate realni sektor i svoju proizvodnju, osnovne životne namirnice morate da uvozite, to znači da zavisite od uvoznih cena, odnosno da morate da uvozite i inflaciju sa njima. Tu nema ništa neočekivano - kazao je Drecun.

POVEĆANjE PLATE "JEDE" INFLACIJA

ČINjENICA je da će kroz Program "Evropa sad" zaposleni dobiti veće plate u februaru, da će prosečna zarada biti 700, a minimalna 450 evra. To je vest koju su građani jedva dočekali, veće plate, ali je sporno koliko će imati više sa aktuelnim poskupljenjima.

- "Evropa sad" je dobar amortizer za inflaciju, pa 100 evra efektivno će vredeti 85 evra, jer će deset odsto pojesti inflacija. Međutim bolje ovako nego kako je bilo do sada - poručio je Ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić