RUDARI ĆE UZGAJATI MILODUH, ŽALFIJU I LAVANDU: Kako su u Rudniku Pljevlja od vađenja uglja došli do sadnje lekovitog bilja

M. D.

03. 10. 2021. u 18:14

PLjEVALjSKA rudarska kompanija odlučila je da na rekultivisanim delovima nekadašnjih kopova uglja zasadi lekovito bilje.

РУДАРИ ЋЕ УЗГАЈАТИ МИЛОДУХ, ЖАЛФИЈУ И ЛАВАНДУ: Како су у Руднику Пљевља од вађења угља дошли до садње лековитог биља

Foto: Rudnik uglja Pljevlja

- Drugi dan zaredom sadi se pet vrsta lekovitog bilja, timijan, žalfija, miloduh i dve vrste lavande, na parceli od četiri hektara u blizini Separacije, na odlagališnom prostoru nekadašnjeg lokaliteta Cementare - saopštili su iz Rudnika uglja.

Reč je o projektu u koji je Rudnik uglja AD Pljevlja odlučio da uđe nakon posete izvršnog direktora Rudnika uglja Milana Lekića sa pomoćnikom za korporativne poslove i razvoj ljudskih resursa Bojanom Krvavcem renomiranom preduzeću „Ljbilje“ iz Ljubinja  koje se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja.

-U međuvremenu, izvršena su laboratorijska ispitivanja zemljišta u Instititu za rudarstvo i metalurgiju Bor, čiji su rezultati afirmisali odluku rukovodstva Rudnika uglja da pristupi realizaciji ovog projekta, dok su uzorci zemljišta poslati i nadležnom institutu u Kruševcu. Ugovoreno je da konsultantske usluge i usluge nadzora vrši Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ iz Beograda i Institut za voćarstvo iz Čačka, kazali su iz pljevaljske rudarske kompanije.

-Reč je o probnoj, jesenjoj sadnji, na osnovu koje ćemo doneti odluku da li ćemo ući u posao sadnje lekovitog bilja na površinama od oko 100 hektara. Ukoliko se ispostavi da su Pljevlja prikladan ambijent za ovaj posao, a na to su ukazala i određena ispitivanja klime i zemljišta, stvoriće se sve pretpostavke da se uđe u jedan širi poslovni zamah koji će rezultirati i otvaranjem destilerije za proizvodnju eteričnih ulja. Za ovaj posao mi imamo volju, imamo kapacitete, kao i adekvatne površine kao što su Jagnjilo sa oko 40 hektara, Kotu 810 površine 30-ak hektara i unutrašnje odlagalište Kutlovača koje ima 20-ak hektara - kazao je izvršni direktor Rudnika uglja, Milan Lekić, dodajući da, ukoliko bude sve teklo po planu, u bliskoj budućnosti stvaraju se uslovi da se otvare u Pljevljima preko potrebna nova radna mesta.

Lekić je naveo da Rudnik uglja, shodno Zakonu o rudarstvu, u obavezi da izvrši rekultivaciju zemljišta te da je, kako je rekao, daleko bolje da se zemljište zasadi lekovitim biljem nego detelinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri