PUTARINA OSTALA ISTA: Ne nazire se ispunjenje obećanja da će prolaz kroz Sozinu biti besplatan

I. D. S.

29. 09. 2021. u 07:39

IAKO je obećanje bivšeg režima bilo da će čim se troškovi za izgradnju tunela Sozina otplate, prolaz za sve građane Crne Gore biti besplatan, cena putarine i danas je ostala nepromenjena.

ПУТАРИНА ОСТАЛА ИСТА: Не назире се испуњење обећања да ће пролаз кроз Созину бити бесплатан

TROŠAK Ulazak u tunel Sozina , Foto Monteput.me

Prolaz se naplaćuje čak i meštanima okolnih naselja, koju su svakodnevno primorani da prolaze kroz tunel. Korigovanje cena ponovo je aktuelno u susret izboru novog menadžmenta kompanije "Monteput" koja gazduje tunelom.

Inicijativa resornom ministarstvu, kojom se traži da se Vladina Odluka o visini putarine za upotrebu tunela Sozina i prilaznih saobraćajnica izmeni na način da se trenutne cene spuste za 50 odsto za period van sezone, odnosno od septembra do maja, da se obezbede besplatne karte za stanovnike Crmnice i Virpazara tokom svih 12 meseci kao i da se obezbede mesečne karte sa popustom od minimum 50 odsto za građane koji rade u Baru ili Podgorici, predata je zajedno sa peticijom građana još prošle godine. Međutim, kako tvrde barske Demokrate, odgovor Ministarstva i izvršnog direktora "Monteputa" Jonuza Mujovića bio je negativan.

Demokrate kažu da će izbor novog menadžmenta u državnom preduzeću "Monteput" predstavljati osnovu i preduslov da se u saradnji sa resornim ministarstvom otpočnu dogovori o smanjenju putarine tunela Sozina.

Iz SNP su poručili da se građanima Crne Gore "na pravdi Boga" godinama naplaćuje prolaz kroz tunel, iako je ta investicija otplaćena pre par godina.

- Umesto da poslušaju glas javnosti da se građanima Bara, a posebno Crmnice omogući popust, jer mnogi svakodnevno odlaze na posao, pa im za prolazak kroz tunel često ode i trećina dohotka, oni su razmišljali o svojim privilegijama - poručili su iz te partije.

Jonuz Mujević, Foto Monteput.me

I Demokrate smatraju "da su za proteklih 14 godina građani dovoljno dali te da je sada kucnuo čas da nova vlada izađe u susret građanima, naročito onima koji svakodnevno prolaze naplatnu rampu ovog tunela". Oni su najavili da će proširiti svoju inicijativu i na stanovnike Krajine i Ostrosa kojima, kako navode, takođe treba dodeliti besplatne godišnje karte.

Različite cene

Tunel Sozina svečano je otvoren 2005. godine, a za završetak radova tadašnja vlada zadužila se 24 miliona evra. Kroz tunel svakodnevno prođe po nekoliko hiljada vozila, a cena putarine zavisi od kategorije vozila i kreće se od jednog evra za motocikle do 18 evra koliko se naplaćuje za motorna vozila sa četiri osovine visine preko 1,30 metara mereno kod prve osovine, a čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kilograma.

NAJAVLjENA SMENA MENADžMENTA

Prema najavama Ministarstva kapitalnih investicija, uskoro se očekuje promena menadžmenta u "Monteputu". Početkom meseca, Vlada je usvojila novi statut te državne kompanije, kojim će Vlada vratiti punu kontrolu i nadzor nad radom odbora direktora.

- Predlog Ministarstva za novi odbor direktora naći će se u najskorijem mogućem roku - najavili su nedavno iz resora Mladena Bojanića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda