ACO ĐUKANOVIĆ JAČI OD CENTRALNE BANKE: Skupština akcionara Prve banke nezakonito izabrala novi sastav Odbora direktora

V. KADIĆ

27. 09. 2021. u 08:38

SKUPŠTINA akcionara Prve banke, kojoj su prisustvovali i predstavnici većinskog vlasnika Ace Đukanovića, brata crnogorskog predsednika, još 26. avgusta je izabrala novi Odbor direktora u kojem se nalaze četiri predstavnika "prve familije" i samo jedan iz državne "Elektroprivrede Crne Gore". Tako je sprečen izbor drugog kandidata EPCG Nebojše Medojevića, čiju kandidaturu još formalno ocenjuje Centralna banka Crne Gore.

АЦО ЂУКАНОВИЋ ЈАЧИ ОД ЦЕНТРАЛНЕ БАНКЕ: Скупштина акционара Прве банке незаконито изабрала нови састав Одбора директора

Foto: Printskrin

Iako je bila obaveza Prve banke da na svom sajtu objavi ovu odluku, to nije urađeno, već su promene objavljene u "Službenom listu" tek 17. septembra...

"Elektroprivreda" je imala pravo na dva člana u Odboru direktora. Uz Velizara Čolovića, predložila je Janka Milatovića - koji je odbijen uz obrazloženje da njegovo radno mesto menadžera u hotelu ne ispunjava uslov od pet godina iskustva na rukovodećim mestima u privredi - pa je predložen Nebojša Medojević. Ali, Skupština banke je izabrala pet članova tako što je Aco Đukanović uzeo i jedno mesto namenjeno predstavnicima EPCG.

- Zbog odbijanja većinskog vlasnika da ispoštuje zakonska prava manjinskog vlasnika, sa značajnim učešćem u vlasništvu, stekli su se zakonski uslovi da EPCG pokrene procedure za zaštitu svog interesa i kapitala u problematičnoj banci koja od osnivanja posluje van Ustava i zakona, ali ima logističku podršku CBCG u prikrivanju nelegalnih bankarskih praksi - saopštio je Medojević, inače jedan od lidera DF.

Procenjuje i da su depoziti EPCG od 24 miliona evra ugroženi i da EPCG treba odmah da ih povuče iz ove problematične banke koja izbegava zakonske mere CBCG i stečaj - samo zahvaljujući uticaju Đukanovića na guvernera CBCG.

- Predlažući mene za člana Odbora direktora Prve banke, EPCG je javno raskrinkala veze ove finansijske institucije sa Centralnom bankom i pokazala da je ona od osnivanja imala privilegovan položaj na tržištu, te da CBCG nikada nije vršila svoju ustavnu i zakonsku funkciju kontrolora, već je u kontinuitetu bila saučesnik u prikrivanju teških krivičnih dela. Na kraju, Aco Đukanović mi je ovom paničnom reakcijom odao najveće priznanje, jer je pokazao da se plaši mog značaja, međunarodnih kontakata i informacija koje imam. Ćeraćemo se još - poručio je Medojević.

AKCIJE

POJEDINAČNO, najveći akcionar Prve banke je Aco Đukanović - sa 41,5 - koji, preko nekoliko povezanih firmi, kontroliše još oko 15 odsto akcija. "Elektroprivreda Crne Gore", kao državno preduzeće, ima 19,8 odsto akcija.

SASTAV

U ODBOR su izabrana dva dosadašnja člana - predsednik Milan Perović i Nataša Martinović - te Maja Drakić Grgur i bivši ministar pravde i funkcioner DPS advokat Zora Pažin. Kandidat EPCG bio je Velizar Čolović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!