CRNA GORA U PROBLEMIMA: Medojević otkrio o čemu se radi

Novosti online

13. 08. 2021. u 15:22

PRVA banka se godinama nalazi u problemima i njen opstanak na finansijskom tržištu duguje podršci bivšeg režima i sistemskom “zatvaranju očiju” od strane CBCG kao regulatora, rekao je predsednik Pokreta za promjene i jedan od lidera DF-a, Nebojša Medojević.

ЦРНА ГОРА У ПРОБЛЕМИМА: Медојевић открио о чему се ради

Foto arhiva

On dodaje da je Prva banka sistemski važna banka iz dva razloga i to jer je pored Aca Đukanovića, EPCG najveći akcionar (24%) i depozitar a drugi, da je Milo Đukanović tokom svoje vladavine uveo automatizam plasiranja depozita državnih organa, preduzeća, fondova, opština, javnih ustanova u tu banku.

Medojević kaže da je smena režima Đukanovića sad otvorila pitanje plasmana ovih državnih sredstava i da se moraju uzeti u obzir tržišni uslovi i kriterijumi, te odmah ukinuti automatizam i monopol ove banke.

Takođe, nedostatak kapitala i toksična aktiva su istorijski problem ove banke od osnivanja, pa je Vlada preko plasmana državnih depozita, a i direktnom pozajmicom od 44 miliona evra (od kojih nije vraćeno 10 miliona evra), neprekidno uskakala i spasavala banku od stečaja.

- Briga DF-a za stanje u ovoj banci je isključivo vezano za zaštitu depozita države i sa njom povezanih institucija i preduzeća, a posebno EPCG i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema od neželjenih posledica nekontrolisanog i stihijskog scenarija, koji je moguć i realan. Moja saznanja o stanju kapitala, koeficijentu adekvatnosti kapitala i iznosima toksične aktive zahtevaju hitnu reakciju regulatora CBCG koji je po Ustavu i zakonu zadužen za kontrolu banaka i stabilnost finansijskog sistema - kaže Nebojša Medojević.

On smatra da su problemi sa “rupom u aktivi”  takvi da zahtevaju hitnu reakciju i preduzimanje konkretnih mera i aktivnosti od strane CBCG, koja neodgovorno ćuti i sakriva probleme pod tepih, takođe dugogodišnje praćenje poslovanja banke ukazuje na veoma opasnu neozbiljnost i neodgovornost CBCG koja godinama toleriše friziranje finansijskih izveštaja i prikrivanje nivoa toksične aktive i nenaplativih i loše obezbeđenih kredita i štiti privatne interese brata predsednika DPS-a.

- DF insistira da se odmah objavi Preliminarni izveštaj QAR (izveštaj o kvalitetu aktive) koji je napisao Ernst&Young, u generalnim terminima o stanju kapitala Prve Banke, kao i o statusu potraživanja banke prema češkom fondu APS - isključiv je Medojević.

On poziva Guvernera CBCG da odmah preuzme potpunu odgovornost za nastavak poslovanja Prve Banke, jer u slučaju negativnog ishoda, Medojević nagoveštava da će podneti krivične prijave protiv dva guvernera, svih revizorskih kuća od 2011 do danas koje su učestvovale u lažiranju poslovnih knjiga i finansijskih izeštaja u korist interesa Prve familije.

Smatra da neblagovremena reakcija CBCG može ugroziti depozite države i državnih preduzeća i institucija, direktno ošteti EPCG za više desetina miliona evra i proizvesti nove štete i troškove za državu.

- Očigledno je da su braća Đukanović svoje pare i depozite izvukli iz ove banke i da ih drže van zemlje, a da će račun platiti država i nedužni građani koji imaju depozite ili sredstva po viđenju - tvrdi on.

Nebojša Medojević podseća građane, da je on sam upozoravao javnost i građane o sličnim problemima koje su imale neke sistemske banke, a od CBCG-a i DPS-a je, kako tvrdi, bio optuživan za širenje panike neproverenim informacijama i ugrožavanja poverenja u finansijski sistem,ali on kaže i da je taj put bio u pravu i banke su otišle u stečaj i likvidaciju. Država je preuzela obavezu da isplati depozite do 50.000 evra, a država i mnoge državne institucije i opštine su ostale bez svog novca.

- Upozoravam i novu Vladu i policiju i tužilaštvo, da će svi snositi odgovornost za ignorisanje stanja u ovoj banci koje može rezultirati velikim štetama za državu i ugroziti stabilnost finansijskog sistema. DF upozorava Krivu Vladu u ostavci, da se ne igra i ne pomišlja da parama države i poreskih obveznika dokapitalizuje ili na drugi način spasava ovu banku. Vlasnici banke, braća Đukanović, treba da iz svojih fondova u inostranstvu plate troškove loših plasmana i pokriju rupu u aktivi i kapitalu banke. Neće mi biti drago da ponovo budem u pravu - zaključuje Medojević.

(Borba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu