U VLADI ILI POLITIČARI ILI EKSPERTI: Rekonstrukcija izvršne vlasti u Crnoj Gori izvesna uprkos trzavicama u vladajućoj većini

V. KADIĆ

20. 09. 2021. u 07:20

UPRKOS trzavicama i razmeni oštrih reči rekonstrukcija Vlade Crne Gore je sve izvesnija. Ni lider treće pobedničke koalicije "Crno na bijelo", vicepremijer i predsednik GP URA Dritan Abazović ne beži od dijaloga i dogovora.

У ВЛАДИ ИЛИ ПОЛИТИЧАРИ ИЛИ ЕКСПЕРТИ: Реконструкција извршне власти у Црној Гори извесна упркос трзавицама у владајућој већини

Foto Arhiva

On, međutim, nije siguran da je dogovor Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore kompatibilan sa onim što predviđa sporazum postignut 9. septembra prošle godine koji su potpisali on, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić. Dogovor dve najače političke grupacije u vladajućoj većini predviđa proširenje broja ministara sa sadašnjih 12 na 18 uz tri potpredsednička mesta. Kategoričan je da se o ekspertskoj vladi neće moći više govoriti kada ministri budu iz redova političara.

- Ovu vlast čine tri, a ne dve koalicije. I mi moramo znati šta je to dogovor. Za mene je Momo Koprivica politički ekspert. Ako može on, onda može i Andrija Mandić i onda bilo ko. Ukoliko dođe do toga da političari uđu u Vladu, što nije nelegitimno, mi imamo novi momenat, i onda treba da napravimo kompletnu političku vladu. Mi moramo da izaberemo između ekspertske vlade ili političke vlade ili nečega trećeg - kazao je Abazović, navodeći da na temu rekonstrukcije Vlade nije pričao sa premijerom Zdravkom Krivokapićem. - Ono što je važno, što je izneo i premijer, jeste da 41 poslanik odlučuje, a ne 37.

Demokratska Crna Gora saopštila je da u sporazumu tri strane iz septembra prošle godine nema ništa što se kosi sa njihovim dogovorom sa DF o rekonstrukciji Vlade. Pozivaju potpredsednika Vlade Abazaovića da im pokaže normu iz sporazuma koja predviđa da vlada bude ekspertska. O ekspertskoj vladi, kako kažu, govori političar koji sedi u njoj i koji "nije ekspert za oblast kojom se bavi".

SNP pozdravlja dogovor DF i Demokrata i poručuje da se isključivo na korektnim odnosima, konsenzusom, uz učešće svih predstavnika aktuelne većine, može postići dogovor.

I KATNIĆ KROJI KAPU

(NE)OČEKI VANO se u rekonstrukciju  umešao  Milivoje Katnić, koji je izjavio da na potpredsednika Vlade vrše pritisak DF i kriminalne strukture. U DF kažu da je Katnić rekao neistinu.

- Kao jedan od viđenijih poslušnika Mila Đukanovića, Katnić je ovo izrekao kao jednu vrstu pritiska na Abazovića u trenutku kada se kreće u proces pregovora - poručuju iz DF.

REFORME I DEMOKRATSKA TRANZICIJA

REKONSTRUKCIJA Vlade potrebna je da bi je osnažili i krenuli u reformske procese, kazao je predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Premijer je saopštio je da smatra da je ekspertska vlada najbolji model za vođenje reformi i demokratske tranzicije, kao i da to ne znači da eksperti u Vladi ne mogu biti predloženi od strane političkih partija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)