ZA OBRAZOVANJE 200 MILIONA €: Uprkos pandemiji korone Grad Beograd nastavlja da ulaže značajna sredstva u vrtiće, osnovne i srednje škole

B. Borisavljević

17. 01. 2021. u 08:51

GRAD nastavlja sa ulaganjima u obrazovanje. Budžetom za ovu godinu vrtićima, osnovnim i srednjim školama, namenjeno je 23,4 milijarde dinara, odnosno oko 200 miliona evra.

ЗА ОБРАЗОВАЊЕ 200 МИЛИОНА €: Упркос пандемији короне Град Београд наставља да улаже значајна средства у вртиће, основне и средње школе

Foto N. Skenderija

Uprkos teškoj situaciji zbog pandemije virusa korona, budžet je razvojni. Najveći deo "kolača" namenjen je predškolskim ustanovama, kako za održavanje, tako i za kupovinu igračaka, opreme, ali i za dotiranje boravka mališana u privatnim vrtićima.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, investicioni talas započet pre nekoliko godina, uprkos pandemiji i otežanim uslovima, nije zaustavljen prošle godine, a isti tempo je planiran i u ovoj. Uz investicije, prioritet će biti bezbednost dece i zaposlenih u obrazovnim ustanovama. On ističe da su, u odnosu, na 2012. godinu, izdvajanja za obrazovanje veća za 130 odsto.

- Predškolskim ustanovama je namenjeno 13,4 milijarde dinara od čega je 260 miliona za tekuće popravke i održavanje, 150 miliona za nabavku didaktičke opreme za decu, 178 miliona za sredstva za higijenu, 228 miliona za kupovinu mašina i opreme i tako dalje - navodi Gak. - Novca ima i ovaj sistem će nastaviti da besprekorno funkcioniše, uz ulaganja i u 2021. godini. Za osnovne škole je opredeljeno četiri milijarde dinara, za srednje 2,1 milijarda, namenjenih za materijalne troškove, opremanje, komunalije i druge potrebe koje pokriva Grad.

Na ime refundacije dela troškova roditeljima, čija deca pohađaju privatne vrtiće, do novembra prošle godine isplaćeno je 3,08 milijardi dinara.

Nastavljena je isplata po presudama roditelja, na ime tužbi za skuplje naplaćivane vrtiće prethodnih godina. Samo prošle godine za te namene plaćeno je 578,5 miliona dinara, a ukupno do sada 3,5 milijardi dinara.

- Prošla godina je bila teška, ali uspešna - ocenjuje Gak. Sistem je pokazao veliku zrelost i spremnost na brze promene, u uslovima u kojima se rad u beogradskim vrtićima nije odvijao, otkad postoji predškolsko obrazovanje u glavnom gradu. Uspeli smo da vrtiće sačuvamo od većih širenja zaraze virusom korona, uz velike napore i profesionalnost svih zaposlenih, dobru organizaciju i pravovremeno reagovanje.

NAMEŠTAJ

ZA nameštaj i nastavna sredstva u osnovnim školama "na računu" je 100 miliona dinara, dok srednje škole imaju na raspolaganju 60 miliona dinara. U prošloj godini je, za kupovinu računara, opreme, nameštaja, muzičkih instrumenata za osnovce i srednjoškolce iz gradske kase utrošeno blizu 72 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna