MLADIĆU ZABRANJEN PRILAZAK SPOMENICIMA: Više javno tužilaštvo izreklo mere za skrnavljenje memorijala "Večna vatra"

S. V. - N. B.

06. 01. 2021. u 07:20

MLADIĆ A. R.(22), za koga se sumnja da je sa sedamnaestogodišnjakom pre nedelju dana oskrnavio spomenik "Večna vatra" na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda, u ponedeljak je saslušan u Višem javnom tužilaštvu.

МЛАДИЋУ ЗАБРАЊЕН ПРИЛАЗАК СПОМЕНИЦИМА: Више јавно тужилаштво изрекло мере за скрнављење меморијала Вечна ватра

Foto: V.N.

Kako saznajemo, na saslušanju nije iznosio odbranu i njemu je izrečena mera zabrane prilaska maloletnim licima iz te sumnjive grupe, kao i mera zabrane posećivanja određenih mesta.

Pripadnici MUP pre dva dana pronašli su dvojicu huligana, starijeg su priveli, dok je protiv maloletnika podneta krivična prijava za uništavanje i oštećenje tuđe stvari i izazivanje nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti. Oni su osumnjičeni da su farbom išarali monument, koji su sredinom decembra otkrili predsednik Vučić i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, te da su na kanti boje ostavili natpis "Oslobodioci? Ne, nikada". Takođe, ugašen je i plamen, simbol spomenika i srpsko-ruskog prijateljstva.

Kako je navedeno iz MUP, pretpostavlja se da je ova grupa oštetila i spomenike na Kalemegdanu, u septembru i decembru prošle godine. Crvenom i plavom bojom, kao i uvredljivim natpisima bile su išarane grobnice narodnih heroja na beogradskoj tvrđavi u kojima počivaju Moša Pijade, Ivan Milutinović, Ivo Lola Ribar i Đuro Đaković. Bahati huligani su išarali i njihove biste, a intervencijom nadležnih komunalnih preduzeća, spomenici su ubrzo očišćeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća