SPOMENIK KNEZU MIHAILU NAJZAD BEZ GRAFITA: Očišćen išarani postament na Trgu republike

Š.Marović

26. 07. 2023. u 20:46

GRAFITI koji su prethodnih dana ružili i oskrnavili postament spomenika Knezu Mihailu na Trgu republike juče su uklonili radnici "Čistoće".

СПОМЕНИК КНЕЗУ МИХАИЛУ НАЈЗАД БЕЗ ГРАФИТА: Очишћен ишарани постамент на Тргу републике

Beoinfo

Kako su "Novosti" pisale pre nekoliko dana, spomenik star oko 150 godina našao se na meti vandala, a razočaravajuća vest zgrozila je sve žitelje glavnog grada. Za sada nepoznati vandali išarali su monument na Trgu republike, koji je pritom osvanuo i sa uvredljivim porukama.

Povodom šaranja po postamentu, Zavod za zaštitu spomenika kulture dostavio je prijavu Policijskoj stanici Stari grad, protiv NN lica koja su ga oštetila ispisivanjem mnogobrojnih poruka, pa čak i kukastog krsta.

Delo italijanskog vajara Enrika Pacija imalo je i oštećenja od gareži. Sa bočne i zadnje strane grafiti su bili ispisani crnim, plavim, crvenim i zelenim slovima, ćirilicom i latinicom, a tabla na kojoj su se nalazili podaci o spomeniku je polomljena. Posebno je zabrinjavalo što se na prednjoj strani našla i "svastika".

Takođe, i ispod epitafa "Knezu Mihailu M. Obrenoviću, blagodarna Srbija" stajali su razni natpisi i pogrdni izrazi, a svi su se pitali ko je ovako nešto mogao da napravi.

- U saradnji sa Javno komunalnim preduzećem "Gradska čistoća" uklonili smo grafite sa kamenog postamenta spomenika knezu Mihailu na Trgu republike - saopštili su iz Zavoda za zaštitu spomenika. - Povodom skrnavljenja monumenta dostavili smo prijavu. Tu su nas obavestili da će policijski službenici u narednom periodu putem pozorničke, patrolne i operativne delatnosti češće obilaziti spomenika knezu Mihailu. Najstrože osuđujemo počinioce pomenutog dela i apelujemo na građane da vode računa o kulturnom nasleđu prestonice.

Podignut 1882. godine

SPOMENIK knezu Mihailu u Beogradu, koji se nalazi na Trgu republike, podignut je 1882. godine, čini ga konjanička figura vladara i posvećen je knezu Mihailu Obrenoviću. Autor spomenika je italijanski skulptor Enriko Paci, dok su reljefi na spomeniku rađeni prema crtežima arhitekte Konstantina Jovanovića.

Monument predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Kao model za figuru konja kojeg jaše knez Mihailo Obrenović, poslužio je konj Vranac, kojeg je knez dobio vraćajući se sa svadbenog putovanja iz Rumunije 1867. godine.

Obnova spomenika od neprocenjive vrednosti za grad i državu završena je u junu 2020. godine. Tada je obavljena rekonstrukcija postamenta, obnovljeni su kandelabri, a obavljeno je upravo i čišćenje od grafita. Rekonstrukcija je krenula početkom marta 2020. i trebalo je da bude završena 1. maja, ali je zbog virusa kovid 19 bila prekinuta pa je rok za sanaciju produžen. Radovi su potom nastavljeni. Vrednost svih poslova iznosila je 3,7 miliona dinara bez PDV. Investitor je bio Grad, izvođač radova firma "Granit Liješće", a nadzor Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)