MOSTOM PREKO "VODENE KAPIJE": Završena izgradnja prelaza iznad lokaliteta starog više od 200 godina

Š.M.

05. 05. 2023. u 17:59

RADNICI "Zelenila" završili su izgradnju privremenog mosta preko arheološkog nalazišta "Vodena kapija jedan", koje se nalazi na trasi prve celine Linijskog parka od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova. Sada građani više ne moraju da zaobilaznim putem prelaze ovaj lokalitet, koji će u narednom periodu biti dodatno ispitan i predstavljen javnosti.

МОСТОМ ПРЕКО ВОДЕНЕ КАПИЈЕ: Завршена изградња прелаза изнад локалитета старог више од 200 година

Privatna arhiva

Takođe, majstori su potpornim zidićima, ali i drvenom ogradom dodatno obezbedili "Vodenu kapiju jedan", koja je stara više od 200 godina, kako bi se zaštitila do novih konzervatorsko-restauratorskih radova.

Izgradnja prve celine Linijskog parka završena je krajem 2022. godine, ali je vredno nalazište fizički odvojilo dva dela šetališta uz reku. Tada su građani morali da zaobilaze lokalitet, odnosno kruže velikom uzbrdicom, što je posebno predstavljlo problem ljudima sa kolicima i biciklima. Zbog toga je "Zelenilo" odlučilo da napravi privremenu vezu, dok se ne uradi kompletan projekat.

- Na delu Linijskog parka 25. marta započelo se sa pripremnim radovima za izgradnju privremenog obezbeđenja objekta "Vodene kapije jedan" u delu spoljnog priobalnog bedema Beogradske tvrđave - rekli su nam u "Zelenilu". - Predviđeni radovi obuhvataju obezbeđenje arheoloških iskopina postavljanjem ograde oko nalazišta, kao i izgradnju privremenog prelaza za pešake.

"Vodena kapija jedan" potiče iz 18. veka (rađena je između 1717. i 1739. godine) i uglavnom je izgrađena od opeke austrijskog formata. Imala je i baroknu fasadu od koje su ostali samo fragmenti, pošto je i ona oštećena prilikom izgradnje pruge i pravljenja nasipa.

Ona, kao i njena "sestra" "Vodena kapija dva" smeštena bliže Kuli Nebojša, potiču iz perioda kada su glavnim gradom upravljali Austrijanci i kada je ona za njih bio jedno od najvažnijih pograničnih utvrđenja. Potonja je otkrivena osamdesetih godina prošlog veka, a za postojanje prve znalo se iz davnih spisa i starih nacrta.

Oštećenja su pretrpele tokom Prvog i Drugog svetskog rata, posebno 1942. godine, kada je železnička pruga proširena za potrebe transporta vojske i opreme. Izgradnja prve od deset celina Linijskog parka, koji se od Beton hale do Pančevačkog mosta proteže u dužini od 4,6 kilometara, počela je u januaru prošle godine. Rok za izgradnju je tri godine, ali će on gotovo izvesno biti probijen.

Takođe, Sekretarijat za investicije raspisao je tender za izgradnju celina od dva do devet, koji je uspešno okončan. Posao je dobio konzorcijum nekoliko firmi, a radovi bi uskoro mogli da počnu u delu od Bastiona Svetog Jakova do SC "Milan Gale Muškatirović".

Posađeno zelenilo

NA prvoj celini Linijskog parka, na slobodnim zelenim površinama duž biciklističke, kao i u zelenoj traci između ove i pešačke staze, posađeno je mnogo biljaka. Čitav prostor je oplemenjen sa 83 komada lišćarskog šiblja, 4.664 komada različitih vrsta perena, 717 ukrasnih trava, 78 lukovica i 60 poletnih četinara. Travnjak je površine 4.600 kvadrata i na njemu funkcioniše zalivni sistem "kap po kap".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu