ZAŠTIĆENA LEPOTICA STAROG TRGA: Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu proglašena za kulturno dobro

A. Z. K.

11. 01. 2023. u 14:23

ZAVOD za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je juče da je na njegov predlog Vlada Srbije utvrdila Crkvu uznesenja Blažene djevice Marije u Zemunu za kulturno dobro.

ЗАШТИЋЕНА ЛЕПОТИЦА СТАРОГ ТРГА: Црква Узнесења Блажене Дјевице Марије у Земуну проглашена за културно добро

Kamen temeljac za izgradnju položen je 1785. godine. Foto Tanjug

Kamen temeljac za izgradnju položen je 1785. godine. Izgradnja je trajala devet godina, a 1794. godine građevina je dobila krov.

- Crkva je osvećena i dobila je zvonik deset godina od početka radova - navodi se u saopštenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

- Obnovljena je 1817, a temeljno restaurirana sredinom 19. veka, kada je dobila novo kube zvonika. Oblikovana je u stilu klasicizma sa elementima baroka.

Trg na kom se nalazi crkva najstariji je u Zemunu i urađen je planski kada se intenzivnije gradilo u Donjem gradu, prema zamisli vrhovnog komunitetskog inspektora Tadeusa Esterajhera. Ovaj objekat krase kulturne, istorijske, arhitektonske i urbanističke vrednosti.

Nalazi se u sklopu kulturno-istorijske celine Staro jezgro Zemuna, koje je proglašeno za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju 1979. godine. U ovoj crkvi čuvaju se i orgulje iz 1735. godine, koje se i danas oglašavaju nedeljom i praznicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo