KANTE UMESTO KONTEJNERA: Građani se žale na nedostatak posuda za odlaganje smeća širom grada

M. STANOJKOVIĆ

22. 11. 2021. u 06:47

DOK se u gradskim i drugim nadležnim službama, posebno za "okruglim stolovima" sve češće raspreda o zaštiti životne sredine i unapređenju reciklaže, problem komunalnog otpada u praksi raste, pa se i - preliva. Građani se žale na osnovno - nedostatak kontejnera širom grada, a posebno u prigradskim naseljima, odakle se jedna po jedna posuda uklanja. U JKP "Gradska čistoća" kao razlog navode promenu tehnologije odnošenja otpada po kojoj se sa kontejnera prelazi na kante u delovima grada u kojima se pretežno nalaze kuće.

КАНТЕ УМЕСТО КОНТЕЈНЕРА: Грађани се жале на недостатак посуда за одлагање смећа широм града

Foto JKP "Gradska čistoća"

Iako se opravdanje za bacanje smeća pored puta i pravljenje deponije ne može naći, nedostak posuda sugrađane često natera na nedolično ponašanje, jer kontejnera tamo gde je do juče bilo - nema. A odlaganje otpada u tuđoj kanti u dvorištu pored izletišta je nezamislivo.

Nedavno su stanari zgrada u naselju Miljakovac 3 ostali bez jedinog mesta za odlaganje smeća, kontejnera, koji su im bili udaljeni od zgrade, ali ipak, u naselju, na okretnici. Njihove komšije iz porodičnih kuća dobile su nove posude za odlaganje otpada za reciklažu, takozvane "plave kante".

- Valjda je i "Čistoći" u interesu da je Grad čist, pa bolje da su zadržali kontejnere, a ne da punimo tuđe u susednom naselju. Kako da se bavimo reciklažom, a nemamo gde da bacimo smeće - komentariše naš sagovornik sa Miljakovca.

Iako je prelazak na individualne kante, tamo gde je to moguće, s jedne strane dobro rešenje, jer je svako domaćinstvo "namireno", naši sagovornici sa Miljakovca ne razumeju zbog čega i kontejneri za neke veće količine otpada ne bi ostali. Pa tako, ako se sugrađani koji se lokalnim putevima upute na neki izlet, smeće nemaju gde da bace. Oni savesni nosiće ga sa sobom u kolima ili torbama dok ne stignu kući. Na potezu prema Avali od motela "Hiljadu ruža", na primer, pored puta nema nijednog kontejnera. Iz "Čistoće" kažu da nisu u obavezi da ih postave.

- Razlog uklanjanja kontejnera u naseljima sa pretežno individualnom izgradnjom je promena tehnologije odnošenja otpada, kada se sa kontejnera prelazi na uslugu odnošenja smeća u kantama - objašnjavaju u "Čistoći". - Ova tehnologija se pokazala kao najbolje rešenje za naselja sa individulanim tipom gradnje. Na ovaj način olakšavamo odlaganje otpada i pružamo kvalitetniju uslugu.

Kontejneri su, na primer, u podavalskim naseljima uklonjeni kako bi se meštani "naterali" da plaćaju uslugu odnošenja smeća. Od motela "1.000 ruža" da do skretanja za Zuce uklonjeni su kontejneri na javnim površinama.

- Otkako su u podavalskim naseljima podeljene kante, gotovo da deponija više nema - kažu u komunalnom gradskom preduzeću. - Neki sugrađani su odbijali da preuzmu kantu jer nisu želeli da plaćaju odnošenje, što ni do tada nisu činili, pa su koristili prilazne puteve za odlaganje i insistirali da se kontejneri vrate kako i dalje ne bi bili u sistemu naplate. Činjenica je da svako domaćinstvo generiše otpad, koji mora negde da se odloži.

Međutim, baš u jednom od podavalskih naselja građani se sad žale da kante, koje su preuzeli, moraju da nose do ulice kroz koju prolazi "smećarac".

ZELENE I PLAVE POSUDE

U PRESTONICI ima oko 30.000 kontejnera. Oko 60.000 domaćinstava otpad odlaže u zelene PVC kante, a oko 30.000 osim zelenih imaju i plavu kantu namenjenu odlaganju reciklabila.

- Zgradi od 800 kvadrata potreban je jedan klasičan kontejner zapremine 1,1 kubik. Investitori su u obavezi da obezbede neophodan broj kontejnera, kao i mesto za njihovo postavljanje, a ostalo je u nadležnosti "Čistoće" - navode u nadležnom preduzeću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana