FILM O PRIJATELJSTVU FRANCUSKE I SRBIJE: U Kući kralja Petra Prvog večeras obeležavanje Dana oslobođenja Beograda

A. V. V.

01. 11. 2021. u 13:05

DAN oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu biće obeležen danas od 19.00 časova u Kući kralja Petra Prvog na Savskom vecu u saradnji sa Društvom za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918.

ФИЛМ О ПРИЈАТЕЉСТВУ ФРАНЦУСКЕ И СРБИЈЕ: У Кући краља Петра Првог вечерас обележавање Дана ослобођења Београда

Kuća kralja Petra Prvog

Posetioci će biti u prilici da prisustvuju istorijskom času, kao i predstavljanju filma "Srpski ratnik kroz oči saveznika". Ovaj dokumantarac, čija je priprema u toku, bavi se slavnim delom istorije srpskog naroda i velikog prijateljstva Francuske i Srbije u Prvom svetsko ratu.

Kako se navodi u najavi organizatora, kroz film će se paralelno odvijati priča o ključnim tačkama na mapi kojima su komandovali francuski generali Šarl Tranije i Kristijan Franšet Depere na Istočnom frontu i o ženi jakog karaktera i žive inteligencije, velikom borcu sa nepresušnim izvorom energije i velikodušnosti, gospođici An Mari Tranije, koja je do poslednjih trenutaka davala sve od sebe kako bi uspela da očuva živim prijateljstvo koje postoji među potomcima ratnika zemalja saveznica, sa posebnom naklonošću prema potomcima iz Srbije sa kojima je porodica Tranije već tri generacije vezana neprolaznim prijateljstvom.

Autor filma je Nenad Jurišić, stručni konsultant je istoričar Ivan Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŽELITE LUKSUZAN, ALI NE PRETENCIOZAN HOTEL: Jako lep, uredan hotel koji odiše mirom, čeka vas u Hadabi, jednom od centara Šarm El Šeika