KRST OD 8 METARA PODSEĆA NA ALASE: Na Adi Huji opet će biti podignut spomenik posvećen gradskim ribarima

A. Z. KLISURIĆ

30. 10. 2021. u 10:47

ALASKI krst, spomen-obeležje posvećeno svim ribarima koji su živeli u Beogradu uskoro će ponovo biti postavljeno na Adi Huji.

КРСТ ОД 8 МЕТАРА  ПОДСЕЋА НА АЛАСЕ: На Ади Хуји опет ће бити подигнут споменик посвећен градским рибарима

Foto GO Palilula

Za sada je postavljen postament, a u planu je da se iznad njega izdigne pravoslavni krst od metala visine osam metara. IZ GO Palilula rekli su da je inicijativa i izradu spomenika, zahvaljujući privatnim donatorima, obezbedila Asocijacija alasa Srbije. Završetak radova očekuje se za dvadesetak dana.

Ovo spomen-obeležje prvobitno je bilo podignuto 1922. godine na istom prostoru. Tada je krst bio od hrastovine i takođe je bio visok osam metara. Posle Drugog svetskog rata, 1945. godine spomenik je srušen.

Foto GO Palilula

Tokom prethodnih godina, Asocijacija alasa Srbije nekoliko puta je apelovala na nadležne da se na mestu nekadašnjeg podigne novi krst, ali bezuspešno.

- Oni su se 2017. godine obratili našoj opštini sa ovim zahtevom i mi smo ga podržali - navode iz GO Palilula.

- Prošao je sve neophodne institucije i odobren je na sednici Skupštine grada. Izradu samog spomen-obeležja je obezbedila Asocijacija alasa, uz pomoć privatnih donatora.

Metalni krst biće postavljen na betonskom postolju, a urađena je i prilazna staza.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)