DO NOVOG LIFTA NA 10 GODINA: Manje interesovanje za popravku spoljnih zidova

G. N.

15. 09. 2021. u 10:23

JP "Gradsko stambeno" još od osnivača, Grada Beograda, nije dobilo instrukcije o otplati ugradnje novih liftova na rate od 10 godina.

ДО НОВОГ ЛИФТА НА 10 ГОДИНА: Мање интересовање за поправку спољних зидова

Foto Ž. Knežević

Konkurs za stambene zajednica, koje bi da zamene liftove u svojim soliterima, trebalo bi da bude objavljen narednog meseca. Do sada, kako su nam rekli u preduzeću, zainteresovanost sugrađana za ovo ulaganje nije se menjala.

Najavljeni povoljniji uslovi odnosiće se i na obnovu fasada. Budući da je reč o veoma obimnim radovima i skupim, mali broj stambenih zajednica upušta se u trošak. Međutim, otplata posla na čak 120 mesečnih rata mogla bi da privoli sugrađane da se zainteresuju ozbiljnije. Trenutna situacija ide u korist zamene liftova.

- Veća je zainteresovanost za liftove, jer oni znatno utiču na kvalitet svakodnevnog života stanara - kažu u JP "Gradsko stambeno". - Od nekoliko stotina ponuda godišnje za remont i zamenu liftova, prihvati se tek nekoliko desetina, a za sanacije i rekonstrukcije fasada interesovanje je i nešto manje.

Foto Ž. Knežević

Ipak, kako kažu u "Stambenom", kada je reč o fasadama, ostvareni su odlični rezultati u saradnji ovog preduzeća i resornog Sekretarijata za stambene i komunalne poslove, uz pomoć i podršku grada Beograda, koji je promenom zakonske regulative omogućio da se takvi radovi tretiraju kao javni interes. Očekuje se da će najavljeni duži rok otplate znatno povećati interesovanje stanara. U međuvremenu, ekipe "Gradskog stambenog" svakodnevno izlaze na teren i rešavaju tekuće probleme.

- Godišnje izvršimo više od 140.000 intervencija i ekipe su svakodnevno angažovane na popravkama svih vrsta, a najviše na liftovima i vodovodno-kanalizacionim instalacijama. Značajno je veći broj radova manjeg obima koji se izvode po radnom nalogu u okviru redovnog održavanja, nego onih velikog obima i vrednosti, koji se izvode po ponudama i za koje je potrebna saglasnost većine vlasnika stanova - zaključuju u preduzeću.

Podsetimo, dok Grad zvanično ne promeni odluku, JP "Gradsko stambeno" pruža uslugu remonta ili zamene liftova na 60 mesečnih rata, odnosno na pet godina.

VESIĆ: KONKURS U OKTOBRU

NEDAVNO je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao da će prvi javni poziv za zamenu liftova po još povoljnijim uslovima nego što su trenutno, biti objavljen u oktobru.

- Pozvaćemo stambene zajednice, koje žele da menjaju liftove, da mi kao Grad uložimo deset odsto od ukupne cene. Stanari će sami da biraju firmu koja će da izvodi radove i dozvoljavamo naplatu preko "Infostana" na deset godina - precizirao je tada Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)