Plaža, provod i pjadina romanjola u Riminiju

A. K.

26. 07. 2015. u 16:28

Rimini, italijansko jadransko letovalište koje je sve popularnije kod srpskih turista: Dugačka peščana plaža La Marina od 15 kilometara dovoljan je motiv da se spremite na put

Плажа, провод и пјадина ромањола у Риминију

NEVEROVATNO prostranstvo plaža, bogat noćni život, blizina San Marina i odlična atmosfera - samo su neki od razloga zašto je Rimini sve popularniji među našim turistima.

Ovaj grad se nalazi na Jadranskom moru, a dugačka peščana plaža La Marina od 15 kilometara dovoljan je motiv da udaljenost od Beograda, od 1.000 kilometara, ne deluje velika. Glavni turisti ovog letovališta su Italijani, pa čitavo mesto diše prema njihovom ritmu života. Noćni život, sa 500 klubova (najpopularniji je trospratni “Karnabi”) i barova, više je nego buran.

Međutim, ko rano ide na spavanje ne bi ni pomislio da je to mesto ludog provoda, jer je i dnevni život na plaži podjednako veseo, što ga čini savršenim mestom za porodičan odmor. Prosečna temperatura tokom leta ne prelazi 30 stepeni.

Deca uživaju u Riminiju jer mogu da posete tematski park “Italia in miniatura” koji se nalazi pet kilometara od centra grada. Ovde se mogu videti mini-izdanja italijanskih i evropskih građevina u razmerama 1:25 i 1:50. Delfinarijum je druga velika atrakcija Riminija.

Pored toga što je popularno letovalište, u Riminiju se nalazi i zanimljiv istorijski centar sa Avgustovim slavolukom iz 27. godine pre nove ere i Tiberijevim mostom, kao i amfiteatar. Hram Malatesta je, takođe, zanimljivo posetiti, jer se u njemu nalaze sarkofazi ovog vladara Riminija i njegove ljubavnice. Vredi posetiti i Kuću hirurga, zamak Zigismondo i još mnogo toga.

Kafu je najlepše popiti na trgu Kavur ili pjaci Tre Martiri. U Riminiju će uživati ljubitelji Felinijevih filmova, jer ovaj grad predstavlja omaž ovom reditelju. U Felinijevom parku leti se održavaju koncerti, jer je reditelj rođen u ovom gradu.

Specijalitet Riminija je pjadina romanjola (Rimini se nalazi u provinciji Emilija Romana). To je sendvič sa sirevima, pršutom ili kobasicom u tortilji spremljen na italijanski način. Ovaj hleb, koji se ranije pravio na užarenom kamenu, danas se prodaje na svakom koraku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije