Tradicionalno ukrašavanje uskršnjih jaja: LUKOVINA čuva naše OBIČAJE
17. 04. 2020. u 08:41
U Subotici se tradicionalno ukrašavaju uskršnja jaja. Pisaljka u Mirjaninom domu ima počasno mesto
Foto J. Lemajić
Šaralica, sveća, vosak, mnogo mašte i strpljenja neophodni su za lepo iscrtano uskršnje jaje. Svojevrsna pisaljka u Mirjaninom domu ima svoje počasno mesto i uzima se na Veliki petak.
- Pisaljku mi je napravio deda još kada smo izbegli iz Bosne i čuvam je kao oči u glavi. Šaranje jaja prirodnim voskom je za našu porodicu pravi mali praznik - uvek istim redosledom, uvek istim pisaljkama (šaraljkama) i na Veliki petak - ponosno priča Mirjana. - Kod nas se to prenosilo s kolena na koleno. Baka i tetka i majka su tako šarale, od njih smo sestre i ja naučile.
Najpre se skuvaju jaja i malo ohlade, da bi, objašnjava Mirka, bila mlaka toliko da se mogu držati u ruci.
- Za to vreme pripremimo lukovinu i prokuvamo je. Za čuvarkuću obavezno ide ljuska od crnog luka, a posle ako želimo možemo da koristimo ljubičasti luk - dalje će domaćica. - Kada i to bude spremno, na smederevcu otopim prirodni vosak i pisaljkom crtam po jajima. Nemam šemu, nego onako iz mašte.
Vosak kupuje kod pčelara, a pisaljke su napravljene od drvceta, tankog lima i žice, ako je potrebno. Drvce se na vrhu probuši ili zaseče, od lima se savije pisaljka, kao vrh od penkala i dodatno uveže žicom da bi bila čvršća.. Našarano jaje, dalje će Mirka, stavlja se u hladnu vodu u kojoj je lukovina sve dok ne uhvati boju i dok ne spadne vosak i ostanu samo šare.