SVI penzioneri u izuzetno teškoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona, moraju da još posvećenije čuvaju svoje i zdravlje svojih najbližih. U Novom Sadu najstariji to i čine, tako što maksimalno poštuju mere zaštite, ali se protiv nove pošasti bore i razgovorima koje međusobno vode telefonom.

Momo Čolaković, predsednik Udruženja penzionera Novog Sada, organizacije sa više od 25.000 članova, kaže da praktično brinu i o svih 70.000 korisnika penzija na području tog grada.

- Moja supruga i ja smo u totalnom karantinu, ovde u našoj vikendici na Fruškoj gori. Potpuno poštujemo sve odluke i mere države i one dodatne koje je propisao Grad, a tako se vlada ogromna većina novosadskih penzionera - kaže Čolaković za "Novosti".

Članovima Upravnog odbora Udruženja svakodnevno se na telefone javljaju mnogobrojni penzioneri, raspitujući se pre svega kako da dođu do svojih primanja, o osnovnim životnim namirnica kao i o paketima pomoći koje je Grad pripremio za one s najnižim primanjima.

MAJSTOR MIŠA MIHAJLO Katanski, penzionisani automehaničar iz Novog Sada, sa svojom suprugom u stanu provodi dane izolacije nastojeći da obavi neke poslove koji su ranije duže odlagani zbog mnogih drugih "spoljnih" obaveza.
- Mere i preporuke moraju se poštovati, da tako zaštitimo i nas i decu, a kad sve ovo prođe, nastavićemo i radove u bašti, u radionici i sve ostale aktivnosti - poručuje Katanski.

- Komunikacija je stalna. Trudimo se da svakome odgovorimo i otklonimo nejasnoće i nedoumice kao i da ih ohrabrimo i podržimo u ovoj neugodnoj situaciji - naglašava Čolaković.

Penzionerka Marija Ignjatić iz Budisave nastoji da izolaciju ublaži dodatnim poslovima po kući i čitanjem knjiga.

- Od sve dosade, evo, ponovo sređujem neke fioke, a pošto na kompjuteru imam instaliran odgovarajući program, čitam "elektronske" knjige. Na TV gledam školski program i još ponešto - kaže za "Novosti" ta bivša učiteljica. - I mom suprugu Milutinu i meni najviše nedostaju deca i druženje sa komšijama.