STANOVNICA Kladova Smiljana Ilić (58), korisnik socijalne pomoći od 8.200 dinara mesečno, već 16 godina vodi bitku sa birokratijom. JKP "Jedinstvo" potražuje od nje da izmiri višegodišnji dug za vodu i grejanje, uprkos tome što je krajem prošle godine Privremeni organ Opštine isplatio u njeno ime sve obaveze, a Osnovni sud u Negotinu obustavio postupak. Nesrećna žena strahuje da će ostati bez stana, na ulici jer su izvršitelji ranije, već zakazivali licitaciju. Da su njene strepnje opravdane potvrđuje poslednje rešenje o dugovanju, koje je stiglo na ime njene ćerke Nataše. A činjenica da je Smiljana vlasnik i da se nepokretnost vodi na nju, govori u prilog apsurdnosti celog slučaja, ali i da je neko "bacio oko" na stan na Dunavskom keju, u centru Kladova?!

Problem je nastao jer u zgradi u kojoj živi ima samo jedan vodomer, pa su, kako kaže, u JKP "Jedinstvo" svih 400 kubika vode - zaračunavali njoj - iako živi u stanu od 38 kvadrata!

- Kao da sam svakog dana kupala slonove - u neverici priča Smiljana. - Tada su i krenule prve tužbe. Džaba sam ja dokazivala da u zgradi ima samo jedan vodomer, nadležni u tom preduzeću nisu popuštali, već su mi uredno slali račune za "utrošenu" vodu, tako da je 2008. dug dostigao skoro 400.000 dinara.

Pročitajte još - UBIO SE ZBOG DUGA ZA STRUJU, SUPRUGA KAŽE: Molili smo ljude iz Socijalnog da nam pomognu, rekli su da nije trebalo da rađamo decu

Sudski izvršitelj, koji je izašao na lice mesta, mogao je samo da konstatuje nemaštinu, posle čega je predložio da se postupak protiv Smiljane obustavi. I sve je mirovalo do 2013. godine.

- Tada opet počinju da mi stižu računi za vodu, ali i za grejanje - nastavlja Smiljana. - Vrhunac poniženja je bio kada su izvršiteljima nadležni iz JKP "Jedinstvo" kazali: "Kako možete da joj pišete nemaštinu. Ona ima stan. Neka ga proda i namiri dugove." Izvršitelj je došao 2018. i stan procenio na 2,5 miliona dinara. Pošto nije bilo zainteresovanih cena je, oborena, tako da je stan vrednosti 25.000 evra, zapravo, spao na jedva 3.300 evra. I sve se otezalo do 24. decembra 2018. godine, za kada je bila zakazana licitacija za prodaju stana. Nisam imala kud. Otišla sam u SO Kladovo, gde su me primili članovi Privremenog organa. Oni su, ekspresno doneli odluku da izmire ta dugovanja koja su mi pripisana, a kamate su otpisane.

Rešenje je poslato i Osnovnom sudu u Negotinu, koje je donelo rešenje da se postupak obustavlja, kao i Povereništvo za zaštitu građana.

- Kao da mi je kamen pao sa srca - kaže Smiljana. - Obolela sam i mentalno i fizički, nisam više u stanju, nakon 16 godina neviđenog maltretiranja, ni da se radujem. Ali, kako se ispostavilo, moja sreća je bila kratkog veka. Već sredinom juna, ovaj put na ime ćerke Nataše, koja se udala i više ne živi sa mnom, stiglo je rešenje da duguje 55.000 dinara za vodu i grejanje i, na papiru, napisano rukom, pribeležba: "Ako ne plati, da se proda stan." I, sada opet počinjem borbu iz početka. A jednostavno, posle gotovo dve decenije natezanja sa birokratijom, nemam snage da se borim.

NIKOLIĆ OBEĆAO PROVERU

PREDSEDNIK opštine Kladovo, Saša Nikolić, kazao nam je da nije upoznat sa slučajem Smiljane Ilić, ali da neće dozvoliti da se ona iseli iz stana i njena garsonjera proda.

- Novi direktor "Jedinstva" je na službenom putu i čim se vrati, proveriću o čemu je reč - obećao je Nikolić. - Ono što zasigurno mogu da obećam je da ćemo pomoći našoj sugrađanki, na sve načine, na koje nam to zakon omogućava.