ČAČAK – NEOBIČNA skulptura – poslagane “ve-ce” šolje na stubu, jedna na drugu, postavljena u samom centru Čačka, zgrozila je većinu Čačana, koji su uglavnom negativno komentarisali ovo “umetničko delo”. Radi se, zapravo, o “radu” dvojice umetnika - Branislava Nikolića i Zolta Kovača, koji su dobili nagradu na 27. Memorijalu “Nadežda Petrović” i koji će imati svoju samostalnu izložbu pod nazivom “Kako preživeti rad”, a čiji deo će se upravo nalaziti na javnoj površini i to u obliku stuba od “ve-ce” šolja.


Čačani, međutim, ovu skuplturu su, u većini slučajeva shvatili kao uvredu, te su se mnogi na društvenim mrežama pitali: “Da li ovo znači da smo u g... do guše, pa je samo ostalo da se pusti voda?”.

Umetnici, sa druge strane, drugačije posmatraju svoju skulpturu.


- Želeli smo da skrenemo pažnju i u tome očigledno uspeli, jer umetnost najčešće prolazi neprimetno, ispod radara i 20 istih ljudi dolazi u galerije. Nisam želeo nikog da provociram na lokalnom nivou, jer ova postavka više može da se shvati kao globalni komentar o tome kuda idemo kao civilizacija – rekao je Branislav, dodajući da se njegova skulptura idejno oslanja na rad Konstantina Brankušija, tvorca Beskonačnog stuba od piramidičnih elemenata koji se pruža u nebo, sa razlikom da su kod njega u pitanju „ve-ce” šolje.


- Umetnost ne treba shvatiti preozbiljno, mora se biti malo i duhovit. Sa druge strane, ako gledate iz daljine uopšte se i ne primećuje da su u pitanju šolje, već jedan lep zaobljen keramički oblik. Tek kad priđete vidi se šta je zapravo u pitanju i svako će shvatiti na svoj način, a to jeste i bila poenta.


Marija Radisavčević, kustos UG “Nadežda Petrović” objasnila je da su Nikolić i Zolt 2014. godine osvojili nagaradu na Memorijalu ove čačanske galerije, i tako dobili pravo da svoj rad, građanima Čačaka prikažu kroz samostalnu izložbu.


Pročitajte još: Umetnost velikih formata


- Beskonačni stub od „ve-ce” šolja biće visok pet metara i osvetljen, a uz njega postaviće se još jedna umetnička instalacija od oluka, što će naši građani takođe imati priliku da vide. U pitanju je privremena postavka koja će po završetku izložbe biti sklonjena – zaključila je ona.