Vaša deca neće da uče? Ispričajte im ovu priču: Božinovići uče pod svećama, sanjaju da imaju kompjuter, na putu do škole ih presreću vukovi i šakali

Lj. T.

15. 11. 2019. u 07:45

Ваша деца неће да уче? Испричајте им ову причу: Божиновићи уче под свећама, сањају да имају компјутер, на путу до школе их пресрећу вукови и шакали

Foto Lj.T.

Otac Ljubiša ne voli da priča o svojoj situaciji. Kaže da mu deca nikada nisu gladna

U KUĆI od blata, koja bi svakog časa mogla da se sruši, u jedinoj sobi u kojoj "može da se živi", skućila se sedmočlana porodica Božinović. U jednom krevetu spava baka Mitra (87) sa osmogodišnjim, odnosno sedmogodišnjim unucima Aleksandrom i Jasminom. Dvojica braće Slađan (11) i Ivan (9) spavaju u drugom, a majka Velinka i otac Ljubiša u trećem krevetu.

- Eto, snalazimo se, nekako - krije pogled Ljubiša, kao da ga je sramota tavana prekrivenog samo plastikom ili zemljanog poda. - Najteže mi je što nam je, zbog duga od 65.000 dinara isključena struja, i što deca moraju da uče uz svetlost sveća.

Pročitajte još - Sedmočlana porodica Aleksić živi u selu Tijovac u teškim uslovima

Kada zagudi zima, četvorica braće, koja sa roditeljima i bakom žive u zaseoku Alun, desetak kilometara od Brze Palanke, kod Kladova, Ljubiša sa njima krene pešice kroz smetove do dva kilometra udaljene škole, kako bi svoju decu odbranio od šakala i vukova.

Ljubiša ne voli da priča o svojoj situaciji. Kaže da mu deca nikada nisu gladna.

Dečaci imaju samo jednu želju - da imaju računar.

- Ma, možda bismo se nekako i skrpili, jer smo čuli da moja majka ima pravo na tuđu negu - nastavlja Ljubiša. - Ali, bismo, zbog toga, trebalo da odemo do Bora, a nemamo para za put.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

bata

27.11.2019. 13:39

Ja sam pre desetak dana napisao da bih ovoj porodici poklonio dva kompjutera ali novosti to nisu objavile pa me interesuje zasto.Pisao sam jos da kad budem dosao u domovinu(dedovinu)ja im donosim i laptop i jedan lcd televizor ali ni to nije objavljeno,ZASTO???,da vam mozda nije predsednik zabranio ili je ovo mozda izmisljeni clanak?.

Biljana

09.12.2019. 07:27

Pomažem i dajem koliko mogu i gde god treba. Tako sam i decu vaspitala. A što se tiče ovakvih porodica probajte sa edukacijom kontrole rađanja. Moja baka je umrla 1935 od posledica kiretaže jer nije htela više dece. Rodila ih troje. Govorila kako su mi preneli, treba ih hraniti i školovatii. Ne mogu drugi da razmišljaju čime će da ih hrane i gde da žive.