ZORAN Malbaša, iz Banatske Topole, kod Kikinde, napustio je stalni posao veterinarskog tehničara na jednoj farmi da bi se - uz podršku porodice - posvetio kozarstvu. I, nije se pokajao: platu koju je zarađivao radeći za gazdu sada sam obezbedio na svom imanju, uz mnogo manje rada, pa već planira kako da stado od 44 alpske koze dogodine i uveća.

- U selu već postoji velika farma koza, pa sam imao gde da vidim koliko je to zahtevan posao, a potom sam mnogo učio i odlučio da se ozbiljno posvetim uzgoju. Iako kod nas kozarstvo još nije dovoljno razvijeno, verujem u to da ima perspektivu - kaže Malbaša, zadovoljan činjenicom da njegovo novo zanimanje nema mnogo neizvesnosti.

Državne subvencije od 7.000 dinara po svakom grlu se redovno isplaćuju, isto je i sa premijama za mleko, a ni otkup ne opterećuje njegovu farmu.


PROČITAJTE JOŠ:
Požarevac: Besplatno u muzej i ergelu

- Nije problem ni to što trenutno malo firmi prerađuju kozje mleko, lane je to bila ona u Kikindi, ali sam se ove godine opredelio za saradnju sa mlekarom iz Novog Sada i zadovoljan sam. Pritom, opredelio sam se za alpske koze, one su najmlečnija rasa i veoma su plodne - ponosan je Zoran, i naglašava da mu najveći problem predstavljaju obezbeđivanje hrane i zakup državne zemlje.

Kaže, deo potreba namiruju sa nešto malo parcela koje su dobili po pravu prečeg zakupa, deo hrane za koze kupuju, a detelinu sami proizvode. Zato bi im koristio period zakupa na duže od godine, te da se licitacije organizuju ranije nego dosad.

- Bez angažovanja pomoćne radne snage, supruga koja radi u jednoj ustanovi, sin osnovac i ja lako bismo mogli bar da udvostručimo stado. Jer, oko koza najviše posla ima ujutro i uveče, što nije naporno, ali je veoma isplativo - zaključuje Zoran Malbaša.