Dobošar otvara Čivijadu

A. DELIĆ

12. 09. 2019. u 08:44

U Šapcu danas počinje tradicionalni belosvetski sajam humora i satire. Glumac Borivoje Božanić 25. put sa fijakera će pozivati goste

Добошар отвара Чивијаду

Maskota Čivijade

BELOSVETSKI sajam humora i satire, "Šabačka čivijada", počinje danas i trajaće tri dana, a njen najverniji promoter je i dalje čivijaški dobošar, glumac Borivoje Božanić. Kao što je već 25 puta ranije učinio, on će se voziti fijakerom i, uz čuveni satirični govor, pozivati Šapčane na manifestaciju.

- Za dve i po decenije koliko već traje taj čivijaški dobošar je postao svojevrsni brend i maskota grada. Autori satiričnih govora, uz moju asistenciju, bili su čuveni humorističari Slobodan Novaković, Bora Oljačić, Rade Đergović, pokojni Dragiša Penjin i mnogi drugi. Poslednju deceniju pišem ih samostalno - kaže Božanić za "Novosti".

Čivijaški dobošar, kaže Bora, nekako je uvek izraz narodnih želja, ispunjenih i neispunjenih očekivanja, odnosno obećanja. On je najhrabriji i sa fijakera dovikuje ono o čemu obični građani samo šapuću. Zbog toga narod uvek pozitivno reaguje na njega, šaleći se onako čivijaški, naravno, i na njegov račun.

- Često me pitaju šta znači biti Čivijaš i zaista, teško je to objasniti. Šapčani su, prema predanju, dobili nadimak Čivijaši jer su izvukli čivije iz točkova fijakera Kneza Mihaila. Ali, kada vam u Šapcu iščupaju čiviju to konkretno znači da ste se našli na meti vruće dosetke. Ne one nastale iz pakosti, nego je to šala koja razgaljuje duh - objašnjava Božanić.

"Šabačka čivijada" nastala je 1968, a list "Borba" 17. septembra objavio je vest: "Jugoslavija je do pre dva dana imala šest republika, a u nedelju uveče, na prvom 'belosvetskom vašaru humora i satire' u Šapcu, proglašena je sedma, čivijaška. Neće je biti u geografiji, istorijama i političkim ekonomijama, ali će je biti u antologiji humora i satire."

GLASNIK Borivoje Božanić, foto A.Delić

U međuvremenu, "Čivijada" je zabranjivana (zbog "ideološkoh skretanja"), osporavana i menjana, a u poslednje vreme okosnica joj je Veliki čivijaški karneval.


PROGRAM MANIFESTACIJE

Četvrtak - Od 17 časova podizanje karnevalske zastave, a od 18.30 u Kulturnom centru biće održano "Veče humora i satire" i predstavljena knjiga šabačke novinarke Stane Munjić "Šabačka čivijada". Na gradskom trgu od 20 časova sledi program "Nek se točak pokrene" i proglašenje princeze i kraljice Karnevala, a potom šampitijada i karneval kućnih ljubimaca.

Petak - Od 11 časova će na ulice izaći čivijaški dobošar, a od 11.30 je karneval predškolske ustanove. Istoga dana, od 17 časova je dečji karneval, a od 18 časova nastupiće Orkestar "Bisernica" sa čak 100 malih tamburaša.


Subota - "Veliki karneval" sa više od 500 gostiju iz inostranstva, biće održan od 18 časova. Odmah potom biće i promocija novog predsednika Čivijaške republike, a ove godine ključeve grada preuzeće pravnik i pisac Miodrag Majić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije