Мамутфест у част малишана

Р. Шегрт

09. 09. 2019. у 08:15

Мамутфест у част малишана
Народни музеј у Кикинди обележио 13. рођендан мамутице Кике

ВЕЋ 13 година Народни музеј у Кикинди манифестацијом "Мамуфест" обележава дан када је у глинокопу фабрике "Тоза Марковић" пронађен џиновски скелет мамута. Било је то још пре 23 година, али је тек десет година касније мамутица добила име Кика. Тада је музеј осмислио манифестацију којом на маштовит, креативан и карневалски начин, а на радост деце, слави њен рођендан. Тако је настао "Мамутфест" који је и ове године током два дана у музеју окупио бројне малишане који су славили дан када се Кика неочекивано родила из глине.

Прочитајте још: Скулптура мамута од сламе

- За овогодишњи "Мамутфест" отворили смо Клуб пријатеља музеја, као простор за истраживање, забаву и учење. То је простор намењен деци и трајно ће остати у музеју. Верујемо да ће деца највише уживати у њему - објаснила је директорка Народног музеја Лидија Милашиновић.

Када је скелет мамута пронађен у глини, било је то изненађене за природњаке разних профила, биологе, геологе, етнографе, а највише за Кикинђане, јер је утврђено да је баш у њиховом дворишту пронађен један од најочуванијих скелета мамута у Европи, са скоро 90 одсто коштане масе. Процењено је да је стар више од 500.000 година. Како се испоставило, у тешкој кикиндског глини, заостајући за остатком крда, заглавила се женка, стара око 64 године, а када је угинула, са кожом и месом имала је око седам тона. Била је висока око 4,7, а дуга око седам метара. Везујући је за свој град, Кикинђани су јој дали име Кика. Њене оригиналне кости чувају се у специјалној витрини Народног музеја у Кикинди и представљају посебну атракцију, јер су само кљове дужине око 3,5 метара.

Прочитајте још: ВИМИНАЦИЈУМ: Мамут парк затворен због реконструкције (ФОТО)

ПОСЕБНОСТ ПРЕДСЕДНИЦА Скупштине града Станислава Хрњак задовољна је програмом "Мамутфеста" јер то, како каже, кикиндски музеј чини јединственим. - Наш град је познат по мамуту, а музеј и по "Мамутфесту", јер је овом манифестацијом широм отворио врата најмлађој публици и привукао је занимљивим садржајима. Верујем да је наш музеј и по томе јединствен - поручила је Хрњакова.

Једнако су занимљиве и две јединствене скулптуре мамута, једна од пластике, друга од сламе, које се налазе у дворишту музеја. Прва је израђена као реплика оригиналног скелета, па је висока баш колико и Кика некада, 4,7, и дужине око седам метара. У истом простору од прошле године је и нешто мања скулптура мамутице од сламе. Њу је извадио академски вајар из Осијека Никола Фалер. Мамут од сламе настао је прошле године на "Мамутфесту".

- Радио сам га три дана и утрошио 200 килограма сламе - описао је Фалер.

Ове године на "Мамутфесту" уживали су малишани из града и са села. Ученик четвртог разреда Јоца Јолић ради рођендана мамутице из Мокрина је дошао у кикиндски музеј, баш као и Ивана Француски, ђак трећег разреда градске школе "Фејеш Клара". Обоје су поново гледали филм о мамутима, у 3Д анимацији, али и сликали Кику на свој начин.


- Сликала сам мамут-торту. То је торта која је на врху, као украс, имала фигуру мамута - објаснила је Ивана, којој је друштво правило свих 12 другара из разреда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације