Pokrenuta istraga zbog zakopanog otpada kod Raške

Novosti Online

utorak, 20. 08. 2019. u 21:45

Покренута истрага због закопаног отпада код Рашке

Ilustracija / Depositphotos

Snimanjem dve lokacije na 30 metara kvadratnih, utvrđeno postojanje metalnih predmeta koji su danas iskopani

Zbog sumnje da je u krugu fabrike "MG Serbien" u Baljevcu kod Raške zakopan opasan otpad, Osnovno javno tužilaštvo iz Raške pokrenulo je istragu u cilju utvrđivanja činjenica i uzorkovanja pronađenog materijala, potvrdila je RTS-u osnovna javna tužiteljka Dragica Rosić.

Dragica Rosić navodi da je snimanjem dve lokacije na 30 metara kvadratnih, utvrđeno postojanje metalnih predmeta koji su danas iskopani.

"Za sada su pronađena i iskopana dva bureta, koja su se nalazila na dubini od dva metra. Urađeno je uzorkovanje materijala ali će se na podatak da li se radi o opasnim materijama, čekati oko 3 nedelje, nakon analiza koje vrši Institut u Vinči. Iskopavanja i analize će potrajati još nekoliko dana, kaže Rosićeva.

PROČITAJTE JOŠ -Otpad ne ide u Ibar

Na terenu su danas, osim Osnovnog javnog tužilaštva, bili prisuti i pripadnici policije, vatrogasaca spasilaca, firme za iskopavanje i istraživanje kao i predstavnici Instituta iz Vinče.

Iz kompanije "MG Serbien" još uvek nema odgovora.

Na zvaničnom sajtu firme, navodi se da je fabrika izgrađena 1979. godine i da se bavi eksploatacijom rude "dolomit" i njenom preradom, kao i reciklažom otpada magnezijuma u legure tog metala. Navodi se i da su po kapacitetu, jedna od najvećih fabrika za reciklažu u Evropi.

Fabrika je privatizovana 2005. godine. Od tada, više puta, meštani su upućivali žalbe na mnoge državne adrese da ovo preduzeće ugrožava njihove živote emitujući opasne materije u atmosferu.

Odsek za kontrolu i nadzor odeljenja Ministarstva za zaštitu životne sredine za Raški okrug u Kraljevu izdao je rešenje o zabrani rada te fabrike čak dva puta tokom 2007. godine. Nakon toga, fabrika nije zatvarana.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije