Mural na dar

B. PUZOVIĆ

11. 05. 2017. u 17:20

Мурал на дар

Među onima koji su konkurisali ima i poznatih u svetu ulične umetnosti / Foto Bosis

Povodom tri i po decenije firme, "Bosis" Valjevu namenio jedinstven poklon. Na konkurs se prijavilo 27 umetnika iz Srbije i Srpske

TRG Desanke Maksimović u gradu na Kolubari uskoro će ukrasiti veliki mural na stambenoj zgradi, za koji je konkurs raspisala ovdašnja kompanija "Bosis", lider u proizvodnji štampane i kaširane ambalaže u regionu. Pristiglo je 38 predloga za mural koji će "Bosis" pokloniti Valjevu povodom tri i po decenije postojanja firme.

Na temu "Valjevo u budućnosti", idejna rešenja poslalo je 27 umetnika iz Srbije i Republike Srpske, među njima i sedmoro autora iz grada na Kolubari. Konkurs je raspisan početkom godine, a žiri u kojem su akademski slikar Goran Mitrović, arhitekta i grafički dizajner Dušan Arsenić i akademski slikar zidnog slikarstva Vladimir Pantelić, proglasiće pobednika. Mural će biti oslikan na zgradi nedaleko od spomenika najveće srpske poetese Desanke Maksimović i prekoputa poznatog valjevskog restorana "Zlatibor".

- Očekivali smo veliki broj prijava i rešenja, jer smo znali da je svetski trend oslikavanja fasada stigao i u Srbiju i da se sve više pažnje poklanja ovom umetničkom pravcu - kaže Marija Pantelić, menadžer ljudskih resursa u "Bosisu". - Konkurs za mural pokrenuli smo zbog naše stalne podrške lokalnoj zajednici. Konkurencija je jaka, žiriju neće biti lako da se odluči za jedno rešenje. Iskreno, voleli bismo da se više predloga dostavljenih na konkurs pretvori u murale na zidovima valjevskih zgrada.

Među onima koji su konkurisali ima i poznatih u svetu ulične umetnosti, koji su u mnogim metropolama oslikali na stotine murala. Učestvuje i grupa učenika četvrte godine Škole za dizajn u Beogradu, smer Tehničar dizajna grafike, ali i grupa studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, koji su diplomirali od 2010. do 2015. godine i završili master studije na odseku zidnog slikarstva.

- Oduvek smo podržavali kulturu i umetnost u Valjevu, a ovo je samo jedna od naših akcija na tom polju - kaže Marija. - Želimo da svi mi, zaposleni u "Bosisu", sa svojim porodicama i sugrađanima uživamo u ovom vidu umetnosti. Ova akcija nije organizovana radi reklamiranja, povećanja prodaje i profita "Bosisa", jer kompanija bezmalo i nema klijente iz Valjeva. Nastojimo da nešto ostane generacijama koje dolaze, jer to i jeste Valjevo u budućnosti.


VRAĆANjE TRADICIJE

AUTOR najboljeg idejnog rešenja za mural biće nagrađen sa 1.500 evra, a sve faze konkursa apsolutno su javne, dostupne na internetu, na sajtu firme i našoj fejsbuk-stranici - kaže Marija. - Želimo da vratimo tradiciju oslikavanja fasada u Valjevu, gradu kojem su sedamdesetih godina prošlog veka uspešne ovdašnje firme tog doba poklanjale murale. Većina tih murala, nažalost, nije sačuvana.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije