Pečeni kesten, miris jeseni i detinjstva

Zorana RAŠIĆ

06. 11. 2015. u 14:14

Mumin Jakupi, Goranac zbog kog Paraćin od oktobra do kraja decembra miriše drugačije. Punih 55 godina "zaštitni znak" grada na Crnici. Vratio se iz Zagreba devedesetih

Печени кестен, мирис јесени и детињства

Iako ima kiosk, Mumin je svako veče na ulici

KAD se Mumin Jakupi, iako je prevalio sedamdesetu, pojavi u glavnoj gradskoj ulici i ponudi šetačima pečeni kesten, znači da je jesen stigla u grad na Crnici.

Mumin prodaje kesten više od pola veka. Najstariji je član ugledne porodice Goranaca za koju ovdašnji stanovnici tvrde da više pripada Paraćinu nego mnoge druge, starosedelačke. Jakupije svi poštuju i vole i nema omiljenijeg mesta za kupovinu semenki, kikirikija i kokica, od njihovog kioska ispred "Noletove kafane". A kad se otvori sezona kestena - zna se. Eto Mumina ispred, na ulici. Na licu mesta prodaje i peče, a mušterija vazdan.

- Tačno 55 godina prodajem kesten na ulici. Prodavao sam ga i u Zagrebu dve decenije, dok sam do devedesetih živeo tamo. A onda sam se vratio u Paraćin, jer se ovde osećam slobodno. Nasledio sam kiosk od oca i nastavio dalje. Praktično više od 60 leta Jakupiji su ovde. Inače smo iz Dragaša, iz sela Vranište. Volim Paraćin i Paraćince, ovo je moj grad. Paraćinci će imati pečen kesten dok sam ja živ. Posle, neka se snalaze - kroz osmeh priča Mumin.

Iako ima kiosk, on je svako veče na ulici ispred kafea "Central" . Ne može drugačije, jer voli to što radi. A i srodio se sa Paraćincima. Razmeni sa njima po koju reč, ispozdravlja se. Mnogi naruče veću količinu kestena, pa se posle vrate da ih uzmu, kad Mumin napeče.

- Ovde sam odrastao. Nekad sam igrao fudbal u Jedinstvu, stekao prijatelje... Deca su mi rođena ovde, imam tri sina. Jedan je sa mnom, a druga dvojica su otišla u beli svet. Vozači su u Švedskoj - priča naš sagovornik, meša kesten i pakuje u fišek.


Kesten kupuje u Makedoniji. Nekad ide po robu, nekad mu oni pošalju. Sezona pečenja traje od oktobra do kraja decembra. Dok kesten rađa, jer ne može da se održi zimi.

Pitamo Mumina koliko košta kesten i šta je isplativije, semenke ili kesten.

- Sto grama sto dinara. Ništa nije previše isplativo, ali može da se živi. Navikao sam da radim. Pogledajte moje ruke, sve sam vam rekao.

PARAĆIN U DUŠI

SVAKO ko kupi pečeni kesten na trenutak se vrati u detinjstvo, sretno vreme, ako ni zbog čega drugog - onda zbog mladosti. Kako je Paraćin jedini pomoravski grad u kome pečeni kesten može da se kupi na ulici, na tome mu zavide Ćupričani i Jagodinci. Mumin kaže da su ga zvali iz Jagodine da isti posao radi tamo, ali - nije hteo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ненад

07.11.2015. 03:56

, е сад бих послао коментар кад не бих знао да ће те ме игнорисати .